sunnuntai 16. lokakuuta 2016

Uskomuksista ja säästä

Savonlinnassa on ihan erilainen sää kuin pääkaupunkiseudulla, kesällä voi olla parin viikon hellekausi yli 30C ja yht'äkkiä lähes 10C kuin kirja olisi laitettu kiinni, tulee mieleen laulukurssin laulukirja. Talvella on pakkasta ehkä -10C enemmän kuin pääkaupunkiseudulla, kylmimmät aamut noin -30C, mutta ilma kuiva ja jotenkin lauha pääkaupunkiseudun pureviin kasvoissa tuntuviin talvisäihin verrattuna. Kasvillisuusvyöhykekartassa on kieleke Savonlinnan kohdalla: täällä pärjäävät lämpimämmän vyöhykkeen kasvit (Suomen II eteläisin vyöhyke). Ja niin onhan Savonlinna omanlaisensa kulttuurillisesti, on kuin säät olisivat sille jotenkin kuvaavia.
Kun pari vuotta sitten kuulin isäni syöpäleikkauksesta, meni sää kylmäksi, tuli räntää syyskuussa ja jotenkin se sopi mielialoihin. Monesti, kun aiemmin pääkaupunkiseudulla on ollut rankkaa, koulua, opintoja, mitä lie, niin ulos tullessa on pureva sää lyönyt kasvoille ja jotenkin parantanut ilmapiirin, ollut hetkeen sopiva vaikute.
Ja sitten taas jos on joskus puhunut säästä jonkun kanssa, niin yksi sanonut, että siellä sataa, ja toinen vähää myöhemmin, että sade meni ohi jo, nyt jo pilkistää pilvien lomasta aurinko. Kuin kokisimme säät eri kohdilta. Myös eri paikkakunnilta kuulumiset ovat, että toisella on satanut lunta juuri niin, että maa peittyi suurin piirtein, ja toisella monta senttiä, ihan valkoisena kaikki. Niin on mökillä oma säänsä kullakin paikkakunnalla omansa, ja keskustalla ja muilla kaupunginosilla omansa, keskustassa vetisempää, asuinalueilla lumisempaa.
Missä määrin siis itse luomme oman säämme? Joskus kun on ollut tasaista eri kummempia ihan ok pitkään, niinon kuin olisi kanssa ollut tasaisesti lämpimämmät säät, hiukan lauhemmat. Ja sitten jos tapaa jonkun ikävän urasuuntautuneen insinööripään, niin tuulta, räntää, rankkaa, karua, kuin löisi vasten kasvoja luontokin jotenkin samaan tyyliin kuin ikvä ihminen itse. Ja sitten kun se unohtuu, kävelen keskustan sijaan asuinalueen katuja, niin sentin tai muutaman lumi peittää vähän kuljetut tiet, on kaunista ja rauhaisaa.
Ulkomaalaisten kulttuurivaikutteiden kanssa tuntuu käyvän sama: on kuin säät menisivät heidän säidensä suuntaan. Ehkä itse elän ne heidän tapaansa, mutta tarkoittaako se, että he esim. osaavat elää lämpimästi säät, jollen matki heitä vaan heidän kulttuurillista viisauttaan?

Voimmeko valita oman tiemme? Tuleeko jotain tietä ympäristöongelmia ja toista pitkin asiat sujuvat hyvin, leppoisasti? Osaammeko valita oikein elämäntapamme, asenteemme, tekemisentapamme, sosiaalisuuden tyyppimme, ihmiskontaktimme, arvomme, ammattimme ajattelutapoineen, elämämme kuviot? Opimmeko?
Tieteelliset tulokset eivät ole niin varmoja kuin luulisi. Tieteistä pitävän oma pää ei useinkaan ole kaikista parhaita monimutkaisten asioiden kyseessä olle Ymmärtää ehkä, miten mittalaite toimii, mutta ymmärtääkö, millaista sää oli missäkin, kun kuulee erilaisten ihmisten eri oloissa kertovan kokemastaan? Onko mitään nä'yttöä siitä, että sää olisi kaikkialla sama? Eikö pikemminkin oel näyttöä siitä, ettei osaa sosiaalisen paineen alla saada omaa tunnelmatajulla koettua nökemystään sopimaan toisten kovalla äänellä vakuuttamiin kokemuksiin, vaan olettaa heidän kokeneen saman sään erilailla. Mutta onhan vaikka pakkaslumi eri juttu kuin puuterilumi: ehkä jollakin oli pakkasta ja tuiskulunta ja toisella untuvahöttöä valkoisenaan, kolmannella aurattuja kaupungin katuja loskineen.

***
(7.9.2017   Jos viljan kypsymistä japuintisäitä ajatellen haluaisi kokeilla, josko säihin voisi vaikuttaa niitä parantaen, niin ikävien asintilojen välttämisen (ks. linnkilistablogissani http://eroonmasennuksesta.blogspot.fi) lisäksi pitäisiluoda jotakinpositiivista, mm kivoja vapaa-ajanharrastuksia lapsille ja etteivät lapset olisi aivottoman jöön alaisuudessakoulussa vaan jotenkin viisaamman.  Uudet kiinnostavat aihepiirit voivat kai tuoda sellaista positiivista mieltä, joka usein yhidstyy aurinkoisiin säihin, ks. http://nopeaoppisuus.blogspot.fi , http://opisuomalaisuus.blogspot.fi/2014/03/terveet-elamantavat.html ja ehkä http://tunteetjatekemisentapa.blogspot.fi .)
(8.9.2017   http://kokonaiskuvat.blogspot.fi/2017/08/ruuanlaitto-ja-elainten-ruokinta-taito.html
11.9.2017 Hyvää ruokaa esim. noiden ohjeiden mukaan lämpöisen kylläiseksi ja kenties saman vuoden hunajaa hyönteisille.)

* * *

English translation http://talesfromforest.blogspot.fi/2017/09/about-beliefs-and-weather.html 

Samalla sivulla pohdintaa hurrikaaneihin vaikuttamisesta ja Suomen talvesta.

* * *

13.10.2017   Käsittääkseni säähän vaikuttaminen menee vähän niin kuin harrastustuokio: jollakin aihepiirillä, paikalla,henkilöllä tms on ilmapiirinsä: anna kun hetken uppoudun tähän ja katson tästä ohjeesta ettämiten saan harrastuksessani nuo jututu sujumaan, tai että soitan paratiisisaarten perinteistä(?) soitinta ukulelea mistä tulee kurkistus sikäläiseen kulttuuriin, niin kuin kulttuurien harrastamisesta yleensäkin, tai että muistan jotakuta henkilöä ja mitä hänen kanssaan viimeksi keskustelin ja jään sitten pondeeraamaan sitä aihetta, uppoudun siis, tai että kun tultiin mökille niin siellä oli tavalliset paikkansa aihepiireineen tekemisineen. Eli niin kuin arjessa on asioilla henkeä, ei niin kuin että menisi keskustelemaan sen ja sen kanssa vaan pikemminkin kuin aiheet joista on harrastunut, joilla onoma hernkensä. Niin sen hengen mukana sittent ulee sen mukainen sää, jotenkin siihen sopiva.

En nyt tiedä, sopiiko tämä tähän ollenkaan, mutta kun olin nuori, niin harrastukset sujuivat kivasti, harrastin niitä innolla ja kyllä niihin löytyi tilaisuus, mutta sitten kun huolellisesti huolestuneella mielelläkävin jotakin perin pohjin huolehdittavaa asiaa läpi, niin se meni pieleen, vaikkei olisi pitänyt, oli kuin lähestymistapa olisi ollut väärä ja samanlaistanut niihin päin, jotka olivat kompastuneet ongelmiin tuossa aihepiirissä tai jotka olivat hyvin vakavailmeiset sen kanssa,kai koska eivät osanneet, kun taas sitten kaukaisiin haaveisiin tukivat kirjat tietä, mutteivät käytännön haveisiin, joissa mallina oli joku ei-niin-viisas ihmistyyppi tai liian toisenlainen kuin minä. Niin että jos sadonkorjuustakaan ei pidä huolehtia vaan puuhata jotakin, mikä hyvin sujuu, ja mennä sitten sen siivellä sadonkorjuukin?

* * *
7. elokuuta 2018
Tänä kesänä on ollut kuivaa ainakin täällä, missä asun. Ravintoloiden lähtötilanne, että miksi ihmiset juuri silloin saivat päähänsä tulla ravintolaan, on kai kaatosademainen. Samantapaista on uskonnon puoleen kääntyvissä.

* * *

Siirrän käännöksen toisesta blogista tähän:
"


In Savonlinna the weather is very different from the weather in the capitaldistrict. In the summer time there can be a coupleof weeks of heat ovet 30 Celcius daytime highest and then suddenly almost 10 Celcius as if a book had been closed, it reminds me of the song book of a singing course. In the winter time there is maybe -10C more freezing than at the capitaldistrict, the coldest mornings here in Savonlinna maybe aorund -30C but the air dry and somehow calm compared to the moist winter wetaher biting the face at the capitaldistrict. In the plant specias map there is a nose at Savonlinna: here grow also the palnts that demand warmner climate (the II Finnish vegetation zone, counting from southern Finland northwards). And it is true that Savonlinna is of it's own kind culturally, it is as if the weathers were characterical to it.Whena coule of years ago I heard of the cancer surgery of my papa, the weather went cold, there was a rain ofwater mixed with snow already in September, one and a half months too early, and it suited the mood. Many times earlierin the capital district when there has been something tough in life, school, studies, whatever it was, then coming out has the biting weather hit me to the face and somehow cured the atmosphere, has been an influence suited to the moment.
And if I have been talking about the weather with someone, someone has said that it is rainuing, and another one a little bit later that the rain already passed, already there is teh sun peeking through the clouds. It is as if we experienced the weathers from different points. Also on different areas tell that one village got snow so much that the ground was covered only so and so, and other got many centimeters of snow, all white. So has the summer cottage it's own weather, aech village and town it'sown, the center of the town more watery, places lived in more snowy.
To which extend we create ourselves our own weathers? Sometimes when things have gone evenly and there has been nothing special, it is as if the weathers had been evenly warmer, milder. And then if I meet some nasty work oriented engineering oriented person, there is windy, water mixed with snow, tough,rough, as if the nature too would hit one against the face roughly the same style as the nasty person. And then when I forget that, instead of the city center I walk the peaceful streets of the living areas, a coup of centimeters' snow covers the little travelled roads,it is beautiful and peacefuöl.
With foreign culturalinfluencuies it seems that the same kind of thing happens: it is as if the wetahers would develop into their direction. Maybe I myself live themin their eways, but does it mean that they for example knwo how to live weathers warmly if I do not copy from them but from their cultural wuisdom?


Can we choose our own roads? Will some road bring environmental problems and via some other things go well, relaxedly? Do we have the skills to choose right our ways of living, attitudes, ways of doing, ways of being social, our human contacts, values, our professions with their ways of thinking, the circles of our lives? Will we learn?
Scientifical results aren't as sure as one would think them to be. The thinking ability of those who enjoy sciences isn'tusually among the best. They maybe understand how measuring equipments work, but do they understand what the weather was like at each place when they hear different typesof persons in different conditions tell about what they experienced? Is there any certainty that the weather is everywhere the same? Isn't there more evidence that under socialpressure one does not get expressed through one's own view of what the weather was like, when someone shouts their own experiences, but instead thnks they experienced the same weather ind ifferent eways? But freezing cold snow is different from powder like snow: maybe some had freezing weather and smallbits of snow thrown to their face by the wond, while others had feathery buff everything white and still third ones had city streets with watery snow.


Translated from Finniah http://kokonaiskuvat.blogspot.fi/2016/10/uskomuksista-ja-saasta.html

***
If one thinksof the wheat and harvest, couldone make the weathers better, nicer? Then avoiding nasty things and nasty staates of affairs ( in Finnish http://eroonmasennuksesta.blogspot.fi
 of which cure attempts to diseases etc is partly translated to english at http://curingguesses.blogspot.fi/2017/07/headers-translated.html and about a paradise like future http://paradiseeverywhere.blogspot.fi )and in addition one should create something positive, for example nice free time things for kids to do and trying to influence that kids would not be under iditic dictatorian command in school but somehow wiser one. New interesting subjects like http://todreamjob.blogspot.fi , http://workandfreetime.blogspot.fi and maybe http://finnishskills.blogspot.fi/2015/11/healthy-ways-of-living.html plus maybe ability tolive nicely the weathers ( http://finnishskills.blogspot.fi/2014/11/living-with-seasons.html and advices about getting warm once indoors at http://finnishskills.blogspot.fi/2015/12/instructions-on-how-to-get-warm.html . See also a much shorter version at http://finnishskills.blogspot.fi/2015/01/adapting-to-cold-and-cool-temperatures.html . )and good food.

Now in the beginning of September I sent this text to the farmers and in yesterday's local Itä-Savo newspaper there was this picture of a farmer worrying about the possibilities of harvest before winter but who seemed to have caught this idea.

,* * *
Thinking of the great hurricane in Cribbean and Florida these days:
"Thinking alon these lines,
maybe the toughness of the weather is where the people experience it,
so the hurricane may be stronger where they are not present but some
want to tell tales and boast.
What is so big as to cause a hurricane, if my papa's cancer surgery
caused only rainof water mixed with snow? Did they kill some wrong
person, for exampesomelone like the pope?" (On some big island 95% of houses damaged, 30% totally destroyed)
"Or was there another kind of reason for wanting such weathers: wanting
to go for a holiday trip, needing variation, wanting to change house
or take part in another kind of work is restorating buildings etc, or
did they want to move to live somewhere norther but the autumn would
soon be too advanced, or someone from the north wanted to move to live
in teh warm south and needed their apartment from thempreferably
before the autumn is far advanced? If one would take care of these
kinds of matters in some other, ordinary ways, would one be able to
avoid the damage of the hurricanes?"

"I continue,
In Finland autumn like development starts clearly when schools start
in August, but the weather gets slowly colder & worse as the kids'
real selves get buried under the ruleof teachers. It is as if some -
is it insects or little birds - would search for help as the weathers
get tougher - or school kids themselves as the school gets worse - and
someone - is it the teachers, the dads or the boys? - would tell them
as if the truth that school teaches skills for life and with more
wisdom we would solve problems. But school does not teach such skills
at all. So the solution worsens the problem. Maybe the youngest pupils
believe in teachers' words that more school years would make them
wiser. But as school continues, it makes pupils more stupid, not
wiser. It sounds like the winter. Were these weathers meant for the
teachers, but we were in their shadow and so they came to all. Or we
wanted to help the kids and the kids needed tougher weather to bear
the school wihtout giving up healthy spirit. At the same time insects
and little birds suffered from the weathers and wanted us to grow in
wisdom to avoid causing such problems to them.
??"

10.9.2017   Is it so that some Asians long for hurricane like weathers? Maybe they wish to put a bang like stopto wiser Asians'. And balancing the whole needs hurricanes also elsewhere.
Is it so that people in the tropics tend to experience wetahers indoors, in closed space, which means that the weather needs to be really tough to be heard as a wind in teh room? Outdoors they spend shorter times, not stopping by the outdoor roof to listent o the rain, storm etc, to feel it's effect, with just right clothing, like Finns may listen to the weather for a long time. In Finland weathers are much milder, somehow I am more comfortable with them. Is it because one can here feel the ordinary weathers in the shelter of a tree, not needing to flee inside a house out of touch with the weather.

* * *

Nice way to pass time in pleasant things to do is handicrafts:for example my text Sewing clothes without formulae http://tunteetjatekemisentapa.blogspot.fi/2016/03/vaatteiden-ompelemisesta-ilman-kaavoja.html .
Maybe wouldbe good for knitting too. (One gets in knitting right size if one keeps an eye on the whole and adjusts one's pace, tightness of the thread etc to that goal.) (One knits quicker if one first pays attention to different ways to knit,picks the best one and continues with it, and then maybe with experience tries again to find the best alternative and uses it.) But beware: to much simple repetitive action like nitting makes one mcu more stupid than what one would be withotu knitting. Sewing doesn't make on stupid at all,on the contrary, it is so compless and rich subject that it can increase intelligence.
One should use one's emotionally felt estimates of when is best and what to choose in handiwork, kind of reaching good old time quality."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti