sunnuntai 16. lokakuuta 2016

Uskomuksista ja säästä

Savonlinnassa on ihan erilainen sää kuin pääkaupunkiseudulla, kesällä voi olla parin viikon hellekausi yli 30C ja yht'äkkiä lähes 10C kuin kirja olisi laitettu kiinni, tulee mieleen laulukurssin laulukirja. Talvella on pakkasta ehkä -10C enemmän kuin pääkaupunkiseudulla, kylmimmät aamut noin -30C, mutta ilma kuiva ja jotenkin lauha pääkaupunkiseudun pureviin kasvoissa tuntuviin talvisäihin verrattuna. Kasvillisuusvyöhykekartassa on kieleke Savonlinnan kohdalla: täällä pärjäävät lämpimämmän vyöhykkeen kasvit (Suomen II eteläisin vyöhyke). Ja niin onhan Savonlinna omanlaisensa kulttuurillisesti, on kuin säät olisivat sille jotenkin kuvaavia.
Kun pari vuotta sitten kuulin isäni syöpäleikkauksesta, meni sää kylmäksi, tuli räntää syyskuussa ja jotenkin se sopi mielialoihin. Monesti, kun aiemmin pääkaupunkiseudulla on ollut rankkaa, koulua, opintoja, mitä lie, niin ulos tullessa on pureva sää lyönyt kasvoille ja jotenkin parantanut ilmapiirin, ollut hetkeen sopiva vaikute.
Ja sitten taas jos on joskus puhunut säästä jonkun kanssa, niin yksi sanonut, että siellä sataa, ja toinen vähää myöhemmin, että sade meni ohi jo, nyt jo pilkistää pilvien lomasta aurinko. Kuin kokisimme säät eri kohdilta. Myös eri paikkakunnilta kuulumiset ovat, että toisella on satanut lunta juuri niin, että maa peittyi suurin piirtein, ja toisella monta senttiä, ihan valkoisena kaikki. Niin on mökillä oma säänsä kullakin paikkakunnalla omansa, ja keskustalla ja muilla kaupunginosilla omansa, keskustassa vetisempää, asuinalueilla lumisempaa.
Missä määrin siis itse luomme oman säämme? Joskus kun on ollut tasaista eri kummempia ihan ok pitkään, niinon kuin olisi kanssa ollut tasaisesti lämpimämmät säät, hiukan lauhemmat. Ja sitten jos tapaa jonkun ikävän urasuuntautuneen insinööripään, niin tuulta, räntää, rankkaa, karua, kuin löisi vasten kasvoja luontokin jotenkin samaan tyyliin kuin ikvä ihminen itse. Ja sitten kun se unohtuu, kävelen keskustan sijaan asuinalueen katuja, niin sentin tai muutaman lumi peittää vähän kuljetut tiet, on kaunista ja rauhaisaa.
Ulkomaalaisten kulttuurivaikutteiden kanssa tuntuu käyvän sama: on kuin säät menisivät heidän säidensä suuntaan. Ehkä itse elän ne heidän tapaansa, mutta tarkoittaako se, että he esim. osaavat elää lämpimästi säät, jollen matki heitä vaan heidän kulttuurillista viisauttaan?

Voimmeko valita oman tiemme? Tuleeko jotain tietä ympäristöongelmia ja toista pitkin asiat sujuvat hyvin, leppoisasti? Osaammeko valita oikein elämäntapamme, asenteemme, tekemisentapamme, sosiaalisuuden tyyppimme, ihmiskontaktimme, arvomme, ammattimme ajattelutapoineen, elämämme kuviot? Opimmeko?
Tieteelliset tulokset eivät ole niin varmoja kuin luulisi. Tieteistä pitävän oma pää ei useinkaan ole kaikista parhaita monimutkaisten asioiden kyseessä olle Ymmärtää ehkä, miten mittalaite toimii, mutta ymmärtääkö, millaista sää oli missäkin, kun kuulee erilaisten ihmisten eri oloissa kertovan kokemastaan? Onko mitään nä'yttöä siitä, että sää olisi kaikkialla sama? Eikö pikemminkin oel näyttöä siitä, ettei osaa sosiaalisen paineen alla saada omaa tunnelmatajulla koettua nökemystään sopimaan toisten kovalla äänellä vakuuttamiin kokemuksiin, vaan olettaa heidän kokeneen saman sään erilailla. Mutta onhan vaikka pakkaslumi eri juttu kuin puuterilumi: ehkä jollakin oli pakkasta ja tuiskulunta ja toisella untuvahöttöä valkoisenaan, kolmannella aurattuja kaupungin katuja loskineen.

***
(7.9.2017   Jos viljan kypsymistä japuintisäitä ajatellen haluaisi kokeilla, josko säihin voisi vaikuttaa niitä parantaen, niin ikävien asintilojen välttämisen (ks. linnkilistablogissani http://eroonmasennuksesta.blogspot.fi) lisäksi pitäisiluoda jotakinpositiivista, mm kivoja vapaa-ajanharrastuksia lapsille ja etteivät lapset olisi aivottoman jöön alaisuudessakoulussa vaan jotenkin viisaamman.  Uudet kiinnostavat aihepiirit voivat kai tuoda sellaista positiivista mieltä, joka usein yhidstyy aurinkoisiin säihin, ks. http://nopeaoppisuus.blogspot.fi , http://opisuomalaisuus.blogspot.fi/2014/03/terveet-elamantavat.html ja ehkä http://tunteetjatekemisentapa.blogspot.fi .)
(8.9.2017   http://kokonaiskuvat.blogspot.fi/2017/08/ruuanlaitto-ja-elainten-ruokinta-taito.html
11.9.2017 Hyvää ruokaa esim. noiden ohjeiden mukaan lämpöisen kylläiseksi ja kenties saman vuoden hunajaa hyönteisille.)

* * *

English translation http://talesfromforest.blogspot.fi/2017/09/about-beliefs-and-weather.html 

Samalla sivulla pohdintaa hurrikaaneihin vaikuttamisesta ja Suomen talvesta.

* * *

13.10.2017   Käsittääkseni säähän vaikuttaminen menee vähän niin kuin harrastustuokio: jollakin aihepiirillä, paikalla,henkilöllä tms on ilmapiirinsä: anna kun hetken uppoudun tähän ja katson tästä ohjeesta ettämiten saan harrastuksessani nuo jututu sujumaan, tai että soitan paratiisisaarten perinteistä(?) soitinta ukulelea mistä tulee kurkistus sikäläiseen kulttuuriin, niin kuin kulttuurien harrastamisesta yleensäkin, tai että muistan jotakuta henkilöä ja mitä hänen kanssaan viimeksi keskustelin ja jään sitten pondeeraamaan sitä aihetta, uppoudun siis, tai että kun tultiin mökille niin siellä oli tavalliset paikkansa aihepiireineen tekemisineen. Eli niin kuin arjessa on asioilla henkeä, ei niin kuin että menisi keskustelemaan sen ja sen kanssa vaan pikemminkin kuin aiheet joista on harrastunut, joilla onoma hernkensä. Niin sen hengen mukana sittent ulee sen mukainen sää, jotenkin siihen sopiva.

En nyt tiedä, sopiiko tämä tähän ollenkaan, mutta kun olin nuori, niin harrastukset sujuivat kivasti, harrastin niitä innolla ja kyllä niihin löytyi tilaisuus, mutta sitten kun huolellisesti huolestuneella mielelläkävin jotakin perin pohjin huolehdittavaa asiaa läpi, niin se meni pieleen, vaikkei olisi pitänyt, oli kuin lähestymistapa olisi ollut väärä ja samanlaistanut niihin päin, jotka olivat kompastuneet ongelmiin tuossa aihepiirissä tai jotka olivat hyvin vakavailmeiset sen kanssa,kai koska eivät osanneet, kun taas sitten kaukaisiin haaveisiin tukivat kirjat tietä, mutteivät käytännön haveisiin, joissa mallina oli joku ei-niin-viisas ihmistyyppi tai liian toisenlainen kuin minä. Niin että jos sadonkorjuustakaan ei pidä huolehtia vaan puuhata jotakin, mikä hyvin sujuu, ja mennä sitten sen siivellä sadonkorjuukin?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti