perjantai 14. lokakuuta 2016

Romahtelevuudesta eroon pääsemisestä kikka: paratiisisaarten soitin (hyvästä tasosta kiinnipitämiseen)


Suomalaiset jutut joskus romahtelevat kuin ulkomaalaiset eivät olisi pitämneet Suomen ilmastosta (Learn the skills of Finns http://Finnishskills.blogspot.fi , Living with the seasons http://finnishskills.blogspot.fi/2014/11/living-with-seasons.html) ja kuin eivät olisi selvinneet suomalaisten laatutasosta vaan heittäytyneet nurjamielisiksi. Vika lienee siinä, että suomalaisille väitetään koulun olevan aika lailla sama kaikkialla, vaikkei kai vaikutuksistaan päätellen ole. Tai ainakin yhteinen kommunikaatioperustaa puuttuu usein, vaikka luuli sitä olevan. Jotenkin elämänasenne on kanssa toinen: suomalainen korjaa vikoja kun taas ulkomaalainen olettaa, ettei niitä tulekaan tai ettei niitä voi väistää.
No, joka tapauksessa suomalaiset ratkaisut joskus romahtelevat ilman syytä. Ja siihen on minulla näyttänyt auttavat ukuleleni: Tyynen valtameren paratiisisaarten nelikielinen pikkukitara, jota en osaa niin kamalasti soittaa mutta olen varovasti soitellen kuulostellut sen sointia yrittäen löytää sen viisauden, näkökulman, kauniin soinnin, suomalaisuuteen sopivan, ettenkin Suomen luontoon sopivan ja on kovin kauniisti soinut mutta ihan hiljaa.
Mutta eri ukuleleilla on eri ääni. Tämä oli noin 80 euroa maksava Elvis Presley special edition Romantic Flight-merkin ukulele, jossa on kuva, josta oppii soittamista, ja pahvilaatikossa, jossa sen ostin, on toinen samantapainen kuva ja kantopussi yksivärinen. Luulen, että sointi on kiinni tästä merkistä ja mallista ja se, mitä oppii, on kiinni soinnista. Mutta tietenkin pitäisi olla omalle luonteelle sopiva. Tämä on vaalean lilanvärinen ja vaikutus osin uskonnollinen.
Soittimet valmistetaan käsintyönä ja ovat hiukan erilaisia ja siksi on väliä, että ostaisi soittimen paikkakunnalta, jonka kulttuurin kanssa on samalla aaltopituudella, samanhenkinen, samalla tavoin elämänviisas ja tunteva, yms, niin on sen paikkakunnnan soitinmyymälä sen valinnut sinunlaisillesi sopivaksi.

Sointujen soittamisen ohje http://musiikkipaivakirja.blogspot.fi/2014/03/sunnuntaina-2-maaliskuuta-2014.html
Oman laulun säestämisestä soinnuin http://musiikkipaivakirja.blogspot.fi/2016/02/sunnuntaina-2122016.html
Harmonisesti yhteen soiva kuoro  http://eraopasaihe.blogspot.fi/2016/08/laulua-nuotiolla.html


Voiko tuo olla, että suomalaiset ratkaisut ovat ulkomaalaisten silmissä niin kauniita, mukavia ja taitavia kuin paratiisiaihe ikään vain?
Mutta omaan elämään tuosoitin kyllä ainakin osan aikaa tuo ruokakeskeisyyden ja kuin olsi ankkuroitunut kauniiden asioiden tasolle, siis esim. taiteen harrastamiseen, uskonnollisuuteen ym, minkä pitäisi olla elämän lisänä, harrastuksena, eikä jatrkuvana identiteettinä, jottei elämänmakuisuus katoa. Mutta keskusteluun ja ymmärryksellä ratkottavien ongelmien ratkomiseen se kai sopii hyvin: nousta tavallisen tasonsa yläpuolelle sivistyneessä seurassa tms - ei taikuutta vaan musiikin, uskonnon, kulttuurivaikutteen, paratiisiharrastuneisuuden ja harrastusten voima´.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti