keskiviikko 4. heinäkuuta 2018

Kierrätyksen sudenkuopista ja niiden kiertämisestä

Vanha hellani meni rikki ja talonmies toi uuden, joka tuntui tuovan kamalasti onnettomuusalttiutta, mutta osoittautui sitten kolemn päivän opettelun jälkeen erimnaalaisista jämäosista tehdyksi: mm ruotsalainen liesitaso ja Pohjois-Siperialaiset säätönupit. Ne eivät siis pelaa yhteen vaan vetävät kukin omia uomiaan ja omalla luotettavuuden ja epäluotettavuuden tyypillään, mikä on eri kuin noilla toisilla osilla. Hellasta puuttuu siis hellan rakenteeseen ja tyyliin kirjattu hyvin sujuvan käyttämisen uoma. Sen sijaan on virvatulia, jotka johdattavat vaarallisella tavalla harhaan.
Lieneekö tämä kierrätystuotteiden ongelma laajemminkin? Jos tekijä ei ole kyllin taitava, niin uusi yhdistelmä ei toimi ja voi olla hyvin vaarallinen. Jos vaarallisuudesta jotenkin varoitetaan, niin salakuljetetaanko sen varjolla mukaan jotakin sinällään vaarallista kuten vaikka pohjoiskorealaine uuni, niin kuin tässä näkyi olevan? On kai niin, että paljon käytettävät perusvälineet kuten hella tarvitsisi tehdä kunnolla, laadukkaita, ja sitten kierrättää niitä hellaan verrattuna ohimenne käytettyjä, joita kuluu elämässä paljon.

  * * *

24.8.2018   Ostin kierrätyksestä nojatuolin. Niitä oli vain yksi ja tämä sattui olemaan sininen, vaikka olisin halunnut muunvärisen, vaikkapa vihreän tai ruskean. Tämä on jotenkin mummomallinen. Luulen, että kierrätyksestyä, jos ostaa jotakin, niin olennaista on, ettei ihan tarkkaan mieti, millainen ihminen ja miten on käyttänyt sitä aiemmin, sillä se tulisi häiritsevän lähelle omaa elämää, mutta miettii kuitenkin kymmenen tai parinkymmenen vuoden tarkkuudella, minkä ikäinen, nainen vai mies, minkätyyppisiin ammatteihin tai harrasytuksiin on tuotteeseen liittyvälträ puoleltaan suuntautunut esim. insinöörialat tai mökkeily, minkätyyppinen ajattelutapa esim. käytännönläheinen, muodollinen, kovin nuoren teoreettinen ajattelu, sivistys vai mikä, yms, millähahmottaa, millainen tuote on ja mihin se sopii ja mihin tapaan se on kulunut. Mutta tämä kai jälkikätee kotonan, kun vain on kierrätyksessä valinnut sopivan, kun samantapaisia voi olla eri ikäryhmille tms, jolloin ehkä tuote, jota ekana katselee, ei ole ihan sama kuin minkä myyjä nappaa sinulle kai sopivana.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Vaihdoin tämän blogin nimen

 Tämän blogin nimi oli siemmin "Ympäristökysymysten ratkaisemisen suurista linjoista". Vaihdoin eilen sen uudeksi nimeksi "Ra...