En ole ompelussa kovin taitava ja Helsingissä, mistä olen alun perin kotoisin, ei osattu myöskään kovin hyvin käsitöitä, mutta olen ollut vuosikymmeniä harrastunut uusien taitojen ja lahjakkuuksien oppimisesta, opettamisesta ja mm käsitöistä, taiteista ja uskonnosta ja Savonlinnassa, missä olen nyt 7 vuotta sunut, käsitöitä tunnutaan osaavan mainiosti. Joten tässä linkkejä, joista voisi olla iloa kirpparilöytöjen muokkaamisessa ja uuden ompelemisessa niiden mallin mukaan.
http://tunteetjatekemisentapa.blogspot.fi/2016/03/vaatteiden-ompelemisesta-ilman-kaavoja.html Tämän luulisi olevan tosi hyvä ohje! Pääkaupunkiseudulla monen syy jättää ompelematta oli, että kun ei ole sopivia kaavoja. Tästä oppii, miten käyttää omia haaveitaan kaavojen sijasta ompelun ohjeena.
Samaa ohjetta voisi varmaankin soveltaa muihin käsitöihin, esim. puutöihin.
Usein vastaan tuleva kysymys on, että miltä kohden ommellaan, leikataan, saadaan näyttävä tai tietyn tyylinen. Siihen yms sentapaisiin ajoitus-, mittasuhde- yms kysymyksiin olisi varmaankin iloa ruuanlaitto-ohjeestani tunteenomaisen mielikuvan tunnun perusteella. http://tunteetjatekemisentapa.blogspot.fi/2016/04/ruuanlaitosta.html
Miten oppia käytännön taitoja ylipäätään, entä käytännön toimivuutta, epäonnistumisten välttämistä, haaveiden tason tavoittamista, vanhan ajan hyvää käsityötaitoa? Tähän kai sopisi uusavuttomuudesta eroon pääsyn ohjeeni http://tunteetjatekemisentapa.blogspot.fi/2016/08/uusavuttomuudesta-eroon-paasemisesta.html
Entä taitoja ja lahjakkuuksia ylipäätään, vähän aiheesta kuin aiheesta, mikä sattuu kovin kiinnostamaan? Haaveammattiin-blogini ohjeet ovat luullakseni hyviä:
lahjakkuuden oppimisesta http://nopeaoppisuus.blogspot.fi/2011/03/haaveammattiin.html
ja taitojen oppimisesta http://nopeaoppisuus.blogspot.fi/2011/03/miten-oppia-kaikki-kerralla.html
Entä miten saada tekemisestä sujuvaa ja mukavaa, jopa onnellistuttavaa? Eka ohje sivulla http://tunteetjatekemisentapa.blogspot.fi/2016/12/neulomisesta.html kuvan yllä hiihtoretkilinkkeineen.
Entä miten saada mittasuhteet, kokonaisuus ja tyyli, samankokoisuudet yms oikein, kun mielikuva on ja perustaitoja muttei niin kokemusta tyylin saamisesta oikein? Maalaamisohje voisi auttaa http://tunteetjatekemisentapa.blogspot.fi/2015/01/koiran-vesivarimaalausohje.html
Rakentaessa tyylin ja tunnelman saamisesta oikein
http://tunteetjatekemisentapa.blogspot.fi/2015/08/kasityo-ja-rakennustaidot.html
http://tunteetjatekemisentapa.blogspot.fi/2015/01/meidanko-talosta-taiteilijatalo-tee-nain.html
http://tunteetjatekemisentapa.blogspot.fi/2016/05/savolaisen-ammattityon-laadun.html
Taitojen oppimisesta ottamalla taitavammista mallia http://pikakoulu.blogspot.fi/2012/03/taitojen-opettaminen.html
* * *
Vaihdoin vanhaan talvitakkiinirikki menneen vetoketjun tilalle uuden. Työ jäi vetoketjutta lojumaan kuukausiksi tai vuosiksi. Nyt sitten kierrätysompelussa taitavista ja takin alkuperäisestä ompelujäljestä mallia ottaen ompelin vetoketjun kiinni jotenkin vain ja voi että miten paljon huonompaa ompelujälkeä tuli kuin oma tavalliseni! Ammattiompelijat ovat kai uupuneita, työlästyneitä, joten he eivät ompele ompeluharrastuneen tapaan mielenkiinnosta ompelua ja oman jäljen tuottamista kohtaan, vaan silittävät käänteet, kiinnittävät kappaleet nuppineuloin ja ompelevat aivottomasti suoran linja johonkin reunan viereen vaan. Eli omin päin itselle tai kioille ihmisille ommellessa tulisi kivempi jälki ja parempi taiuto mutta kokemusta toki on vähemmän.
* * *
Käsityötaitolinkkejä:
Kutomisohjeita http://tunteetjatekemisentapa.blogspot.fi/2016/12/neulomisesta.html
Ompeluohjeita (pitkälti samoja kuin kutomislinkit) http://tunteetjatekemisentapa.blogspot.fi/2017/01/ompelemisesta.html
* * *
Virheiden korjaamisesta ym ongelmakohtien ylittämisestä
Lainaus blogistani http://tunteetjatekemisentapa.blogspot.fi/ kohdasta Neulominen:
"Virheiden välttämisessä on tärkeää huomata, että jotkin asiat vievät paljon enemmän aikaa kuin toiset ja vaativat oman rauhansa. Suunnittelu on sellainen. Samoin oikean kohdan ja oikean tekotavan arviointi. Liikunnallinen ihminen satsaa liikuntaa joka hetki kenties tuhat kertaa enemmän kuin lahjaton, ja pärjää siksi paremmin. Jos haluat jostakin ongelmakohdasta yli, pidä tauko, tuuleta, haukkaa raitista ilmaa, syö jotakin, kenties hedelmää tms, lepää ja tee muuta välillä. Muodosta kuva tavoitteistasi, ihanteistasi käsin, ei kaavamaisesti. Kerää käytännön taitojasi tueksesi ja jonkinlaista tunteenomaista touchia sekä opetussilmää, jota voit soveltaa itseesi. Palaa niihin kohtiin, jotka onnistuivat ja etsi hyviä tekemisentapoja ja tarvitsemasi jaksavaisuuden minimimäärä. Yritä uudelleen haaveitasi pitkin ja hyvällä käytännön laadulla. Älä kopioi vanhoja epäonnistumisiasi ja takeltelujen näkökulmia. Mieti ideaalista käsin, mikä olisi hyvä tapa ratkaista ongelmat. "
Lainaus saman blogin kohdasta Ompelu:
"Yleensä kai ommellessa virheitä tulee jos ongelmakohtaan ei keskity hyvällä tavalla, mieluusti jo hiukan etukäteen lähestymisvaiheessa. Hankalassa kohdassa tarvitaan laajempi huomio, joka sisältää eri tekemisentapavaihtoehtoja ja eri valintojen mahdollisuuksia sekä hyvin rullaavan perustekemisentavan ja mielenvireen ompelussa.
Vire ei saisi siis olla jumiutunut, urautunut, koska silloin ongelmakohtiin tulee helposti virheitä, vaan pitäisi olla varaa satsata enemmän hankalissa kohdissa: Katsotaas, miten tästä nyt hyvällä tavalla pääsen ylitse.
Ompelujäljessä lienee samantapainen juttu: ei ole vain ompelua että koneella eteenpäin, vaan se on yksi ompelemisen osatekijä ja säädöt, valinnat, tauot, vaatteen sovittaminen ja nättien linjoejn miettiminen ovat muita elemettejä, joille myös on varattava aikaa ja energiaa. Eli ompelu ei etene tasaista uraa, vaan vain jotkin kohdat ovat sellaista ompelua, jonka jo hyvin osaa, ja toiset ovat sitten vaatteen miettimistä, ompelutaidossa kehtitymistä, hankalien kohtien ratkaisemista energisesti, haaveilemista että millaisena vaate olisi juuri kiva, yms."
* * *
Käsityötuotteiden valmistamisessa ei kai mietitä vähällä kokemuksella, että mitä tarvittaisiin siihen ja siihen tuotteeseen materiaaleja ja taitoa, sillä on vaikea saada huokealla kaikkea tarvittavaa ja aloittelijan taidot ovat kömpelöt ja hitaat. Vaan harrastetaan käsitöitä, tehdään sitä sun tätä käsityötä ja taidot kasvavat ja siinä tulee sitten mietittyä, miten millaisiakin käsityötuotteita tehdään. Ja sitten joskus, kun tulee vastaan kiva materiaali, niin miettii, ettö tästähän saisi hyvin niitä ja niitä, mitä olen ajatellut olevan kiva tehdä ja joille kysyntääkin olisi. Niin silloin tietää kaikkien materiaalien saatavuuden ja hintaluokan etukäteen ja osaa käsityötuotteen tekemisessä vaadittavat taidot ja silmän, että millainen olisi kiva ja hyvä käyttää. Jotain sellaista silmää näyttää oppivan taiteiden harrastamisesta: millainen olisi hyvä maalaus, laulu, runo, tai myytävä käsityö. Mitä voi nuori oppia sellaisesta, miten se on vanhemmallekin hyvä käyttää ja kiva kotona sisustuksen osana - nämä kannattaa miettiä ryhmä kerrallaan ja käyttöyhteys kerrallaan sitä mukaa, kun sujuu ja on näkemystä. Oma kokemus, uppoutuminen tuon tekemisen tenhoon ja mielekkyyksiin, siis käsityötuotteen käytön , tekemisen , ostamisen ja sellaisen omistavan ihmisen elämäntavan perspektiiveihin (kun ensin tekee yhden tai muutaman sentapaisen kotona kotiväellä omaan käyttöön niin, että tietää, millainen olisi hyvä ja mukava kotona elellessä) tuo arkijärkisiä huomioita, jotka tukevat käsityön käyttökelpoisuutta. Hankalat kohdat ratko hyvin osaamiasi arkijärkisiä teitä ja jätä aihioita hautumaan mieleen ja kokemuspiiriin, niin niistä voi kasvaa ratkaisujen osia: lisäkätevyyttä ja osaamista ja toki käyttömukavuuttakin. Älä vierasta omaan näkemykseesi luottamista. Esim. eri ihmisten omilla versioilla voi olla kivaa tenhoa ja omia hyviä puolia, sopivuutta eri käyttötarkoituksiin.
Ehkä kanssa tuo linkki työssään kehittymisestä http://nopeaoppisuus.blogspot.com/2017/01/12-tyossaan-kehtitymisesta.html .
(Esim. minulla on lämmin pehmoinen nätti istuma-alunen, jonka olen joskus kaupasta ostanut. Sopivan vanutäytteen löytäminen sellaiseen olisi varmaankin hankalaa ja huonompi vanu sabotoisi koko yrityksen onnistumisen, mutta jos joku käsityötaitoinen on joskus löytänyt sopivan vanun ja saanut siitä idean, niin päällisen ohut kuvioitu puuvillakangas on ollut helppo löytää ja tavallinen käsityösilmä sekä viehtymys tuollaisiin esineisiin sekä niiden tekemiseen olisi tuonut kivan kätevän tyylin simppeleine mutta kivoine koristeluineen.)
Kommentit
Lähetä kommentti