torstai 5. tammikuuta 2017

Vanhukset ovat usein osaavaisia

Ihmiset harjoittelevat tärkeinä pitämiään taitoja koko ikänsä, ja niin vanhus voi olla kamalan paljon taitavampi kuin nuorempana oli. Mutta toisaalta taitotasoerojen ja kokemuksen määrien erojen välillä on kommunikaatiokuilu, kun toinen vasta elää jotakin varhempaa vaihetta, eikä ole samasta aiheesta keskusteleva vaan aloittelija.
Yleensä kai kehotetaan kysymään joltakin tutulta vanhukselta, muttei se ole niin yksinkertaista, kun sukulaiset eivät välttämättä halua vaihtaa mummon ja vaarin rooliaan asiakeskusteluun aj nuorten työntekoon eivätkä suoralta kädeltä osaa aiheeseen tutustumatta.
Toisaalta muut nuoremman väen tuntemat vanhukset ovat yleensä sellaisia, jotka ovat edelleen nuorten kaltaisia, ovat ikään kuin nuorempien taitotasolla jossakin aiheessa, vaikka ovat jo vanhoja, ja niin he eivät osaa neuvoa vaan toistelevat saman vanhan ympäristön klisheitä ja haluavat pitää kaiken entisillä urillaan, oppimatta mitään olennaista.
Jos sitten kysyisi joltakulta vaan , niin moni vanhus on kai alunperin ulkomaalainen tai muuten niin erilaisista ympyröistä, ettei osaa perusasioita. Tai sitten on vanhemmiten mukavuudenhaluistunut ja kiertää työläät aiheet kaukaa eikä ole niissä niin etevä tai kommunikoi ihan eri tapaan kuin nuoremmat.
Ne kai, jotka asuvat paikkakunnalla, jolla olet syntynyt, mutta ovat jo vanhuksia, ovat kai iän kuluessa sinne muuttaneet eli tavoittelevat sen tavallista taitotasoa. Eli neuvoa pitäisi kai kysyä niiden alueiden vanhuksilta, minne itse ajattelit joskus muuttavasi: josko joko heistä olisi samantapaiselta taustalta tai osaamiselta ja osaisi neuvoa ja samaistuisi sen verran, että viitsisikin, ja omaisi taitoja, joita itse pidät tärkeinä ja jotka ovat yksi syy ajatella muuttavansa sinnepäin. Mutten nyt sittent iedä, jos vanhusten yhteydessä puhutaan että kuolevat pian pois, niin jos jotkut tarkoituksella tappavat vanhuksia niin tappavatko vanhukset vastaan seuraansa tuppautuvia nuorempia, jotka keskustelisivat, vaikka vanhus vain jutustelee? Ja pitävätkö jotkut seudut puliaan murhien avulla, kuten esim. Savo ja maaseutu?

* * *

Tiedä nyt sitten, onko näistä iloa, mutta noita vanhuuden tauteja voisi miettiä siltä kannalta, että ovatko vanhukset sitten niin osaavaisia
 http://parantamisesta.blogspot.fi/2015/09/vanhuuttaan-hauraat-luut-ja.html
http://parantamisesta2.blogspot.fi/2016/08/altzheimerin-tauti-ja-syvallisyyden.html
 http://parantamisesta2.blogspot.fi/2016/01/parkinssonin-tauti-ja-monialaisuus.html
 http://parantamisesta.blogspot.fi/2013/03/ikanako-ja-rukoileminen-seka-luonnon.html
http://parantamisesta2.blogspot.fi/2016/02/sydanvaivat-rintakipu-ja-viisaiden.html

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti