keskiviikko 16. marraskuuta 2016

Paperista postia tarvitaan (eikä sähköposti sovi kaikkeen)

Uutisissa luki, että viranomaiset tai osa heistä on siirtymässä sähköiseen postiin ja luopumassa paperiversioista. Karmiva ajatus! Sähköpostissa ikävät viestit oat hui-ääk-yäk-iik-apua -tyyppiset automaattisesti ja koko ajan, kaiken sen postin seassa, minkä mielikseni olen tilannut omista kiinnostuksenkohteistani tai kirjeenaihtoa käyviltä tutuiltani. Se on siis henkilökohtaista aluetta kuin vaikka sohva, ja ikävät postit joutuvat roskapostiin pois tuolla alueella ajateltavista. Jos iranomaisten viestit tulisivat sähköpostiin, niin ne olisivat liian yhtäkkiä saavutettavissa, vaikka tulisivat eri sähköpostiosoitteeseen. Ja milloin sitä sitten olisi pakko lukea? Ja tulisiko sieltä iik-ääk-apua-älkää -tiedotus tavalliseen sägköpostiini vapaa-ainaki pilaamaan?
Tavallisessa paperipostissa kun tulee kirje, niin näen sen ovella, siinä ohessa kun tulen sisään, ja niin tiedän mitä on tullut, mutten saanut siitä sätkyä. Ja aina se on rauhallisena paperiversiona odottamassa, milloin on sopiva aika, ja kun rako ´jossain niin näen sen syrjäsuilmällä jossakin syrjässä eikä juuri silloin, kun ryhdyn muuhan.
Ja sähköpostin vakoilumahdollisuudesta aina kerrotaan. Sähköposti on ikävä siinä, kun se on potentiaalisestia voinna koko maailmalle, siis myös kehitysmaille. Jos joku porukka kehitysmaissa virtuaalisesti elää elämääni ja käyttää rahani luksuselämään, niin sekä tässä on tavoitteena? Nykytietokoneissa on kummasti videokamera kuvaa,maan ihmistä kun hän lukee tai kirjoittaa tietokoneella. Siitä voi potentiaalisesti nähdä reaktiot erilaisiin kirjoieiin ja elämänpiirin böö-asioihin, joita sitten toiselta puolen maailmaa järjestää ihmisiä manipuloidakseen, kun ei oikein ymmärrä normaalia dynamiikkaa.
Sitä paitsi tietokone on välillä rikki eikä' aina ole varaa uuteen. Onko tarkoitus että silloin tippuu yhtesikunnasta kokonaan pois?!
Postinkantaja on rauhallinen neutraali henkilö, yleishyödyllisen työn tekijä tavallisesti samoissa ympyröissä pyörivälle alueelle ja lisää siksi turvallisuutta oelnnaisesti: täällä voi kulkea. Sanomalehtien jakajat tekevät yöt paljon turvallisemmiksi! Ollaanko luiopumassa suomalaisen yhteiskunnan turvarakenteista vai mikä on ideana? MKulttuuri ei säily entisellään, jollei sen järjestelyjä tehdä yhtä lailla viisaasti. Ja sähköistämisessä ei olal sillä tiellä.

Tarkoittaaks tuo nyt sitten kanssa sitä, ettei internet ole automaattisesti hyvä asia kaikessa? Ettei pit'isi yhdistä kaikkea nettiin, ja että monessa turvallinen yksinkertainen persukone ilman verkkoa olisi parempi kuin liian pitkälle kehitetty, missä on puuttumismahdollisuuksia, etenkään niitä matkan päästä. Kanssa olisi kai hyvä, jos sellainen yksinkertainen kone pitäisi kirjaa siitä, jos se on johonkin joskus yhdistetty, että milloin ja kenen koneeseen ja mitä, ja siihen kai tarittraisiin koneiden tunnistus käyttäjien nimien, ikien, sukupuolen ja ammattiryhmän sekä kansallisuuden ja asuinseudun mukaan sen sijaan, että mikä tahansa kirjain- ja numeroyhdistelmä. Ja tarttisi olla turvallisia lähiverrkoja ja pidemmän matkan yhteydet rajatusti esim. että nettisivua voisi tehdä mutta nettikaupassa vain lokaalisti tänne imuroidussa kaupan versiossa, tms.
Ja suojavyöhykkeitä esim. koulutustason mukaan, että jos koulua käynyt alle 3 vuotta tms, niin kuuluis eri ryhmään.
Ja ei Facebookille yms ihmisten kaukaa manipulointia tai ihmisryhmien murhaamista helpottavalle. Ihmisten välillä on uskomattoman suuria eroja, ihan toisin kuin pääkaupunkiseudulla sai kuvan. Jos joillakuilla on aina helle, niin eihän siellä huolehdita suomalaisen koulun asioista mutta voidaan haluta rahaa kumminkin, vaikkapa ulkomaalaisten kustannuksella. Ja telkku suosii näyttelemistä eli kaikki ongelmat eivät pysy siellä, missä ihmiset jonkun tyypin turvajärjestelyjä rikkovat.
Silloin posti ei saisi lähettää paperisina sähköisesti tulleita aineistoja. Eikä puhelinmyyntityötä saisi tehdä ulkomailta käsin.
Suomessa on hyvä, kun "Elä ja anna toisten elää"-sääntö sekä tervehenkisyys menevät yli sen, kuka on virassa. Mutta ulkomailla, mistä ne puuttuvat, tulee usein ongelmia siitä, ettei virassa olija käyttäydy kyllin oikeudenmukaisesti ja tervehenkisesti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti