keskiviikko 16. marraskuuta 2016

Huomioita vihreän elämäntavan opettamisesta ym

Vihreiden huonona puolena on ei-niin-hyvä ilmapiiri, joka kai johtuu siitä, että yritetään olla objektiivisen realistisesti kaiken kanssa ja suurimpien piirteiden kanssa eniten ja tunnelman kyseessä ollen silloin kömpelöimmät typerimmät tunnelman pilaamiset korostuvat, kun ei ole isoa mittakaavaa erotettu typeryydestä. Tunnelmaan vaikuttavat etenkin kolinat, saapastelevuudet, romuttamiset yms, ja jos hyvää tunnelmaa tai rauhaa haluaa vaalia, niin olisi otettava kantaa kauniimpien asioiden vaatiman rauhan puolesta - ei kai niinkään tapellen vaan keskustelussa suosien sivistynyttä käytöstä ja reiluutta sekä tiedostaen että oma rauha on eri juttu kuin toisten elämän häiritseminen tais ihen puuttuminen, pojillakin. Jos kadulla kulki kaksi erilaista henkilöä ohitsesi ja olit sen kivan kanssa, niin jäi hyvä ilmapiiri, mutta jos jäit pondeeraamaan ikävää, niin jäi huono ilmapiiri. Vastaavasti pihapiirissä. Ikävien pondeeraamisen sijasta pitäisi puolustaa arvokkaita asioita reippaasti tai muuten käytännössä tehokkaasti.

Vihreiden elämäntavoissa on sekä ilmastoriippuvaisua kuten lämmitys, pyöräily ja aktiivisuus, että muissakin ilmastoissa yhtä lailla tärkeitä kuten kierrätys ja maailmankuva yleisellä tasolla. Terveistä elämäntavoista osa on ilmastoriippuvaisia ja osa ei.

Usein kun nuori ihminen oppii jotakin, niin yleiskuvana on, että moni muu osaa samat perusasiat eli jos heille lisäisi tuon taidon, niin lopputulos olisi aika lailla samanlainen. Kun taas jos ihminen on vanhempi ja löytänyt oman tiensä vuosien myötä, niin hän on yleensä myös luopunut jostakin vanhasta taidostaaan tai tottumuksistaan, ja niin jos hänelle lisää saman taidon, niin lopputulos on silti ihan erilainen. Niinpä nuorempien kanssa voi hyvin tehdä yhteistyötä periaatteella tee sinä tämä, kun niin hyvin osaat, mutta vanhemman äen kanssa, jolla on eri taitoja, on silti edelleen huolehdittava omasta osuudestaan, koska vanhempi ihminen ei välttämättä huolehdi kaikista puolista, mitä koulun käynyt, voipa olla alunperin toisesta maanosasta tai vaikka uskonnolliselta taustalta tms ihan eri perustalle rakentava ja alkuperäisistä lähtökohdistaan jo kauas eksynyt.

Kun vihreiden elämäntapojen asioita käydään läpi, niin näkökulman pitäisi kai olla harrastajan: on kivaa tehdä, on kiva elää näin, motivoitua, ja samalla käytännön ohjeet rattoisia ja seikkaperäisesti selostavia.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti