keskiviikko 20. marraskuuta 2019

Ympäristökysymysten ratkaisujen katsauksessa kirjallisuustieteilijöille töitä?

Katselin tässä, josko jostakin saisin apurahaa esim. tämän ympäristöaiheisen blogin tekoon. Silloin tuli toisaalta vaikutelma, että sellaiset työt ovat urautuneiden akjateemisten valtaamia, ja toisaalta, että muiden ehdotuksia ympäristöobngelmien ratkaisemiseksi kai olisi liikaa, ei kukaan jaksa lukea eikä kaikkia voi palkata. Kuulemma kirjallisuustieteen opiskelijat ja kirjallisuustieteistä valmistuneet ovat kovin huippujaksavaisiua lukijoita ja ymmärtävät lukemansa, niin että voisivat tehdä yhteenvedon ja katsauksen siitä, mitä ympäristöongelmien ratkaisuja jo on ja missä lähteissä niistä voi vaivatta lukea. Siksi, jos kirjeiden ym materiaalin määrä käy ympäristöasioissa liian suureksi, pitäisi töihin kai palkata erityisesti kirjallisuustieteilijöitä.
Mielekästä olisi myös palkita onnistuneista ratkaisuista jotenkin, edes kympin per ratkaisu vai mikä summa nyt sopivalta vaikuttaisi ja mihin esim. yksityisten lahjoitatjien myötä olisi varaa, muttei siis kannustinpalkkiota kaikesta yrittämisestä vaan olennaisen kokoisista ratkaisuista vain, luulen. Ja jos nuo avustukset listaisi, niin kai niitä voisi samalla lukiessa kirjallisuustieteilijä myöntääkin, jolleivät ne ole kovin suuria - vai onko se liian erityyppistä kuin kirjallisuustieteilijän työ tavallisestoi?

Jottei menisi kikkailuksi ja muilla beesailuksi, niin olisi palkittava vain yhtä per parannus, mikä tarkoittaa, että palkkion saaja olisi aika sattumanvaraisesti valittu niistä, joilla oli sama ehdotus, mutta eka tai paras olisi kai hyvä valinta.
Jos parannusehdotuksen keksi eläin, vaikkapa kissa, niin jotkut kai kieltäytyisivöt maksamasta eläimille ja ottaisivatrahat itselleen, siis sihteerille. Sen sijaan pitäisi mainita ihminen nimeltä & eläin, niin kai menisi perille, ja saisi eläinkin jotakin.
Yksi tapa maksaa palkkio olisi ko sähköpostiosoitteen paypal-tili, mutten niistä tiedä.
 Kirjoitusten pitäisi olla saatavilla jossakin netissä, esim. täällä www.Blogger.com issa, joka on ilmainen ja ihan hyvä käyttää. Niin voisi laittaa linkin blogiin & tekstin otsikon, tai linkin itse tekstiin. Tai sitten tarttis jonkun huolehtia tekstit nettiin. Tänne bloggeriin mahtuu aika monta tekstikappaletta yhteen tekstiin, ainakin 250 (pisin yksittäinen toimiva blogitekstini on https://finnishskills.blogspot.com/2014/11/living-with-seasons.html ), ja blogitekstejä on minulla enimmillään ollut noin 200 yhdessä blogissa ennen kuin on lakannut toimimasta. Blogeja saa kai yhdellä käyttäjällä olla sata ilman eri lupaa. Mutta jos on monta tekstiä samassa, niin olisi olennaista, että niistä olisi varmuukopiot, jottei editoidessa vahingossa, esim. tietokoneongelman vuoksi paina delete.

Tässä blogissa on nyt 195 kohtaa tms, lähes kaikki ihan eri aiheista mutta ympäristökysymyksiin liittyviä. Vaikka niissä on kussakin jokin omapanokseni ko ympäristökysymyksen ratkaisuun, niin tyypillistä on, että varsinaiseen ratkaisuun tarvittaisiin ainakin muutama vastaava panos, esim. teorian lisäksi käytäntö kuntoon, ja esim. uusiutuvan polttoaineen ja sillä kulkevien autojen kehittelyssä voi olla kovin monta aika isoa juttua, jotka jonkun tarttee panoksenaan tuoda ennen kuin saadaan toimiva ekoauto, niin että isoja panoksia ympäristökysymysten ratkaisuun tarvitaan kai ainakin tuhat tms tai jkentien vielä paljon useampi iso parannus, ja niin ollen ei pitäisi palkita aivan pikkujutuista tai joutuu palkitsemaan jokaisen suomalaisen moneen kertaan, ja kuka sitten jaksaa muodosta kokonaiskuvan edes yksittäisistä aiherista?! Eikäpainopiste saisi olla rahassa,sillä moine tuo väärinkäytöksiä,mutta kenelle maksetaan ja monestako parannuksesta mikä summa tarttis olla julkinen tieto netissä ja etenkin ihmisen itsensä tarkoistettavissa jostakin nimilistasta tms, esim. tekstilinkkiensä vieressä. Mutten tuosta summasta tiedä, kun tarttee olla summan kokoinen, joka bvoidaan maksaa ja jola on edes vähän väliä saajalleen, muttei rikollisuuteen asti iso raha. Mutta kun on jokin summa niin siitä voi sitten lähteä arvioimaan, että mikä olisi oikein. Jos summa on iso, niin harmittaa kamalasti, jos se meni väärä'lle ihmiselle tai ei itse saanut vaikka keksi saman. Mutta toisaalta idea on ympäristökysymysten ratkaiseminen, ei sosiaalisen silmänpeli,että miten kasvatetaan laopset ympäristötietoisiksi tms. Itse kun olen paljon kirjoitellut ratkaisuja muihinkin kysymyksiin, niin se vie työn paikan ja silloin tärkeöö olisi, että voisi saada edes jotakin taloudellista tukea, kun kehittää ratkaisuja, vaikka ne tulevatkin ajn myötä eikä monta päivässä. Vanhuksilla lienee sama juttu: monta isoa panosta muttei tarkkaa työlokeroa, missä olla ja saada palkkaa. Kuitenkin vastuuntuntoisten ja osaavaisten on myös elettävä arkeaan, kustannettava elämisensä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Vaihdoin tämän blogin nimen

 Tämän blogin nimi oli siemmin "Ympäristökysymysten ratkaisemisen suurista linjoista". Vaihdoin eilen sen uudeksi nimeksi "Ra...