perjantai 15. kesäkuuta 2018

Lämmityskustannuksissa säästämisestä lyhyesti paljon tuulettamalla jos sisällä kostean viileää: nollaenergiatalo!

Kesämökillä on kylmä talvella ja sähkölämmitys maksaa kai tähtitieteellisesti. Mutta kun olen asunut kahden koirani kanssa kerrostaloyksiötä, jossa alkutalvesta ja syksyllä ei patteriaina toimi, niin lämpimyys on ollut pitkälti tuulettamisesta kiinni: jos tulee kylmä ja kosteaa huoneeseen, niin isohko ikkuna auki, antaa ikkunan luota arvioiden ehkä kolmanneksen huoneen ilmasta vaihtua ja ikkuna ihan kiinni, jolloin alle 5 minuutissa on taas ihan lämmintä, ainakin jos minulla on villasukat ja, koko tuuletuksen ajan ja sen jälkeen kunnes on lämmennyt. viltti jalkojeni ympärillä. Näin siis muistaakseni vaikka patteri olisi kylmänä: huoneen yläosaan ja kauemmas ikkunasta jäänyt lämmin ilma lämmittää uuden ilman osin ja minä ja koirani osin. Sitten voi taas olla ilman vilttiä.
Voisiko tuon hoitaa koneellisesti esim. kesämökillä,jos tuuletusilma on laadultaan hyvää? Esim. yöaikaan, tarkoitan. Tai tarpeeksi iso mökki, jottei tarvitse koko aikaa tuulettaa. Esim. kone avaisi jonkin kauemman ikkunan ja lämpömittari vaikkapapuolen metrin korkeudella toisella puolen huonetta muttei ihan seinän vieressä kertoisi, milloin ikkuna taas kiinni. Lähtömerkin antaisi kosteusmittari kai? Tarttisiko sitten lämmitystä melkein ollenkaan?
Talvella on lämmin ollut, kun on ollut villasukat, löysät verkkarit ja pitkä hame verkkarien päällä. Villasukat kudoin itse K-marketin langasta, josta tuli kamalan tiivistä, ei tuule läpi.

Tartteekohan tuossa huoneessa liikkua, jotta ilma sekoittuu? Olisiko yöaikaan tuulettimesta apua sitten, kun ikkuna on kiinni?

Mikä on nollaenergiataloon sopiva ratkaisu? Jos sähköt saa olla, niin tämä olisi kyllä aika vähän sähköä kuluttava, mutta toimii vain, jos huoneistossa ollaan paikalla.

16.6.2018   Tuuletetaan siis ilma kuivaksi, jolloin se lämpenee helposti. Sillä tuntuu olevan jotakin tekemistä ilman suhteellisen kosteuden kanssa. Ja se edellyttää, että ulkoilma on kylmempää kuin sisäilma, mutta saa kyllä sataa tai olla sumua. Ihminen ei kai saa olla niin kylmissään, että on vähäverinen - siihen kai auttaisi juoda kuumaa tai haukata jotakin, ja toki pukea villasukat,viltti,villapaita yms lämmintä kuivaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Vaihdoin tämän blogin nimen

 Tämän blogin nimi oli siemmin "Ympäristökysymysten ratkaisemisen suurista linjoista". Vaihdoin eilen sen uudeksi nimeksi "Ra...