keskiviikko 21. syyskuuta 2016

Kierrätyksestä


En ole saanut kotitalousjätteiden lajittelua sujumaan. Voiko olla, että se aloitetaan ihan väärästä päästä? Litran maitotölkeissä on sekä pahvia että mikä lie muovi- tai metallipinta sisällä. Ne eivät siis vaikuta helpoilta uusiokäytettä'viltä eivätkä helpoiltä lajitella. Ne eivät siis muodosta selkeää kuvaa, että näin lajittelen ja se sujuu hyvin ja vaivatta, ymmärrän kaiken selkeästi, vaan ne muodostavat kuvan, että tässä uusiokäytössä on kyllä jokin ongelma, isoja vaikeuksia toteuttaa kaiken osalta. Eli ekaks tarttis lajitella helpot seälkeät perusluokkiin kuuluvat: paperi, pahvi, muovi, metallit, lasi, elektroniikka. Ja sitten vaikeutuksena voitaisiin sanoa, että noita ei osata vielä ja niin ne tarttee jättää pois ja laittaa tavallisiin orskiin. Lisäksi pitäisi opetella, mikä on kunnollista peruskierrätystavaraa ja missä kunnollisen raja kulkee puhtauden yms perusasioiden osalta, jos muita tekijöitä on. Eli tarttis kai oppia huuhtaisemaan tai pesemään ruokapakkaukset heti niiden tyhjennyttyä, mihin ehkä tarvittaisiin tottumus käyttää jotakin pesuainetta heti eikä vasta kokeilukertojen jälkeen, niin olisi kätevää ja nopsaa, tottumukset tukisivat onnistumista. Voisiko pesuaineen hajuste olla eteisessä kuivattamiseen sopiva? Niin siitä sitten kierrätykseen nopasasti, esim. sivut rimoista ja hyllyt laudasta tyypin hyllykössä josskin, missä ilma kulkee muttei ole niin näkyvillä, (esim. naulakon vieressä?).
Ja jättää myöhemmäksi muiden kierrättämisen opettelu, saada tämä osa sujumaan ensin kivasti.

Kanssa jos esim. jos muovipurkkiin jättää kannen kiinni, niin eikö kierrätyspisteen lajittelija osaisi tunnistaa muovityypin paremmin kuin tavalline ihminen? Parempi kuin kirjainyhdistelmä olisi logomainen selkeä teksti MUOVI/PLASTIC eko class G in EU tms.

(Voisko tossa sivupystyrimojen väli olla joku sellanen kuin aikuiselle jotain kolmen sormen leveys, niin saisi siitä välistä hyvin, ilma kulkisi, mutteivät tavarat putoilisi. Pienempien tavaroisen vuoksi sivuilla ja takana olisi hyvä olla hyllyllä pieni rima (tms) reunana mutta edessä joko ei taisitten loiva liuska, niin saisi kätevästi kädellä kaapattua tavarat siitä. Ja ei mittoja maitotölkkien mukaan vaan helposti ymmärrettävien kierrätyskohteiden mukaan. Ja ei saisi tikkuja saada siitä: hiomapaperi tai hyvä höyläys-/vuolujälki.).)

Tulisiko pesuainetta sopiva määrä helposti, jos se olisi suihke?
Pitäisikö pesuaineiden aluksi olla nimeltään kierrätyspesuaineita ja niitä erihajuisia, kenties hajustekynttilämäisiä vai mitä lie, jotta niitä oppisi käyttämään astianpesuaineen rinnalla toisena pesuainepullona?
Pitäisikö purkit ravistaa kuivemmiksi pestyään?
Pitäisikö pestyn metallipurkin kansi taivuttaa sen sisälle alas, jotta ei satuttaisi siihen käsiään kuljetuksessa? Kai se kuivuisi kumminkin, jos sen olisi ravistanut ensin.
Metallipurkit olisi kai kivempi kuljettaa ulos matalassa paperikassissa, samantapaisessa kuin puutarhamyymälät myyvät kukkia.
Pahvilaatikoille olisi kai kivoin 2/3 tai 3/4 korkuinen tavallinen paperikassi.
Ja muoveille ehkä sama tai tavallinen paperikassi.
Voisiko paperikasseille olla kierrätys roskiskatoksessa? Esim. sellainen kuin lhetiteline V-mallinen "hylly"/pidike seinässä, kenties parikin erikokoisille kasseille. Ja kotona ehkä sama juttu, paperikassit littanina muttei taiteltuina, mistä olisi ne helppo avata ja eivät olisi kiemuraisia käytössä. Sitten ulkona vaan pläntätä kassinipun kylkeen V-pidikkeeseen ja mennä menojaan. Ja jos kasseja olisi kotona liian vähän, niin napata mukaansa muutama sopivan kokoinen, kun on menossa sisälle. Ja jos kassit eivät mahdu pidikkeeseen, niin ehkä olisi niille verkkolaatikko/laatikko ylimääräisille, saisi siitä isomman määrän mukaansa, jos tarvitsee.

Kierrätyshyllykön päällimmäisenä eteisessä saisi kai olla tavaraa, joka on mukavaa katsella, eli kai pahvilaatikot. Metallipurkit tarvitsisivat kai vain matalan hyllyn, mutta sellaisen, että näkisi tarkkaan, jos kätensä sinne laittaa, ettei satuta sitä teräviin reunoihin. Ja muovit pitäisi saada pläntsiä ja ottaa kourallinen ja niitä olisi kai paljon, eli ne kai sopisivat isoksi alimmaksi lokeroksi, jolla ehkä ristikkoseinät ja vaikkapa 5cm korkea etireunaristikko.

Pitäisikö muovipussit, esim. pakastevihannespussit saksia tai veitsellä leikata levyiksi, niin ne voisi pestä ja kuivata, eivätkä niin haisisi?

Tuossa on se, kun jos ja kun kierrätys ei suju, ainakaan ei suju kyllin hyvin ja kaikilta, niin sen tarvitsisi olla kyllin helppo ja mukava, nättikin, ja se merkitsee, että sen vaiheiden tulisi olla helppoja, käteviä ja hyvin sujuvia sekä ymmärrettäviä eikä vain ulkoa opeteöltavia.
Keittiössä moni viihtyy. Ruuissa kiehtoo osin myös niiden ulkonäkö ja siksi keittiön pitäisi ola siistija viihtyisä, mihin kuiumassa olevat riskat eivät sovi. Sitä paitsi keittiöstä on pitkä matka ulko-ovelle ja aina ei viitsi kengin kulkea sisällä, niin että kierrätettävän nappaaminen mukaan ulos ei käy niin helposti. Eteisessä sen sijaan sopii olla tavaraa, jokaon matkalla ulos, vaikkapa heti. Mutta eteiseenkään ei sovi roskien haju. Tuoreeltaan peseminen sujuu helpommin, joten jos peseminen olisi kyllin helppoa ja taopa, niin se voisi sujua ja sitten vain ravistaisi ja veisi eteiseen kuivumaan.

Hyllykössä voisi olla matala ylin hylly kuivaamista varten, jos se jostakusta on kätevintä niin, mutta se on myös rumempaa niin.
Jos veisi kierrätettävää usein ulos, vaikkapa kolme kassia kerralla samassa kädessäkin, niin hylly olisi kai mukavampi käytössä, mutta se edellyttää siltä kätevyyttä: on voitava ihan vain napata tai kaappaista roskat mukaansa sen sijaan, että joutuisi ne noukkimaan.

Ehkä hyvä tapa olisi, jos avaa paketin, niin laittaa kaikki ruoka siitä lautaselle tms ja ehkä litteä lautanen kanneksi, jos ei heti käytä. Tai ei ainakaan pitää avattua pakettia niin, että se kuivahtaisi, sillä silloin sen peseminen menee hankalammaksi ja ehkä vaatii liotuksen tapaista. Ja siis pesisi paketin heti.
Kannattaisiko hyllykön alin ritilä olla irti maasta ja lattialla sillä kohden sanomalehteä?
Olisiko metallihyllykkö hajuttomin ja helpoin pestä? Metallissa ei saa olla muovipinnoitatta, sellaise ovat kylpyhuonetta ja kauneudenhoitotarvikkeita varten ja eivät kai niin hyviä pestä hajuttomiksi. Vaikka eihän hylly saisi haista, kun roskat eivät saisi haista. Hajuttomuuteen avain on kai nopea kuivuminen. Jos jonkun hyllyn pohjan tulisi olla sellainen, ettei siitä tipu läpi, niin olisiko sanomalehti ritilän pllä kumminkin siihenkin paras? Meinaako nopea kuivuminen, että lättänät kannet irti kokonaan ja huuhdeltava ja rasiat astiamaisina ja molemmat ravistettava taitavasti pesun jälkeen. Pesuaine saisi kai olla ravistamalla kuivaamista helpottava?
Hyllyn muoto saisi olla pikaisesti mukaan ottamista suosiva, kai jotain sellaista kuin B-arkki, muistelen.

* * *
4. lokakuuta 2016 kokeilin tehdä (http://tunteetjatekemisentapa.blogspot.fi/2016/03/vaatteiden-ompelemisesta-ilman-kaavoja.html) kankaasta ja rimasta tehtyyn puhtaiden muovikassien säilytyslaatikkooni kannen kokeeksi, mutten pitänyt lopputulosta kätevänä eikä se näyttänyt kierrätyshenkiseltä vaan kummalta möröltä keittiössäni: mitäköhän siinä on? Miksi minulla on iso harmaa laatikko keittiössä? Ja kansi ei kai olisi pysynyt yhtä helposti hyvänä, kun sitä olisi joutunut avaamaan ja sulkemaan jatkuvasti. Sen ulkoreunaan olisi oinut tehdä laatikon rimojen levyisen riman, joka olisi helpottanut sulkemista ja pitänyt kankaan suorassa. Koetin katsella kuviot kivasti, mutta yleisvaikutelmaksi jäi, että kannellinen kangaslaatikko olisi tehtävä erivärisestä kankaasta kuin kanneton, jonka värit vertautuvat muovikasseihin.
KKannettoman laatikon etuna on, että voi kuivata kassin sen päällä, jos on sattunut satamaan. Kassien laittaminen ja ottaminen käy yhdellä kädellä ja sujuu hyvin kamalan laiskallakin tuulella ja ohimennen hetkessä.
Tuossa kannetonta säilytyslaatikkoa tehdessäni is´deanani oli, että laatikko on laatikoksi ok, ihan kiva tai taustalla vaan, ja että sen värit eivät saa muovikasseja näyttämään räikeiltä tai ikäviltä, mistä syystä ajattelin puunvärisen riman olevan hyvä näkyvillä. Kangas pyöreästi oli kangasmaisempi ja muovikassien ajattelin antaa olla kaupassakäynnin jäljiltä. Kannellinen versio ei ole laatikkona niinok vaan jotenkin häiritsevän salamyhkäinen ja eriparia tyyliltään laatikon kylki ja kansi.
Jos nyt vertaa muuhun asuntooni, siihen, miten olen sitä laittanut, niin se rimmaa tyylikkäämmin tuon kannettoman laatikon kanssa.


Koska täällä Savonlinnassa asuessa on jatkuvasti saanut vaikutelman kuin naapurustossa olisi murhia, etenkin asunnoissa ja yöaikaan ulkona, niin en voi olla ajattelematta, että murhaan liittyy lähes aina ruumiin kätkeminen sekä myrkyn tai murha-aseen piilottaminen saataville, mikä tuo mieleen, että möhkälemäiset laatikot ja hämäriksi jääneet säilytysastiat tuovat kai monen mieleen murhat ja rikollisuuden, petollisuuden, valheet, näyttelemisen pahanteon peittona, ja niin kanneton kierrätyslaatikko on jotenkin suora, tervehenkinen ja kierrätystä kannattava, ja kannellinen taas salailevuuttaan sosiaalisen ympäristön meiningin arvaamattomasti pahentava, jos toiset lähtevät tekemään omia versioitaan "samasta".

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti