perjantai 3. maaliskuuta 2017

Vihreä ja sininen, väreinä ja symboleina

Savonlinnassa asuessani olen muutaman kerran yrittänyt löytää vihreää hamekangasta tms vihreää, mutta näyttää kuin vihreät kankaat, matot ym olisivat usein lättänän värisiä kuin paperinivaska tai puolue. Eli oliko muka tarkoitus vallata koko väri ja poistaa se käytöstä?! Onko ylipäätään hyvä nimittää ympäristönsuojelusta kiinnostuneita vihreiksi, vaan olisiko jokin muu nimi parempi, tai monta nimitystä, esom "luonnonsuojelijat", "ympäristöväki", "ympäristönsuojelijat" ja mitä näitä nyt olikaan? Tai sitten erottaa värin vihreä käyttö puolueesta Vihreät ja pyrkiä huolehtimaan, että vihreästä väristä on puolueeseen ja ympärisönsuojeluun liittymättömiä positiivisia versioita, ennen kaikkea luontokuvia, luonnon värejä, vapaa-aikaan liittyviä ja kai käsitöitä sekä vihreästä väristä ja sen sävyistä pitäville ilman, että niiden mukana tulisi puoluekanta ja paperimappien tunnelma. Luonto on elinympäristömme ikiaikaisia elementtejä. Tarvitsemme sitä sellaisenaan, tunteita ja aisteja koskettavassa muodossaan, ei poliittisiin kannanottoihin sotkettuna.
Eikö vaatteissa vihreä viittaa käytännönläheoseen toimeliaisuuteen ja maisemakatseeseen, toimeliaisuuteen maisemassa ja reippaaseen liikkumiseen, eikö se ole hyvä käyttötarkoitus olla olemassa ihan yleisesti?
 * * *

Tässä jonkinlainen kirjoitelma siniseen liittyen:
(Kun tuota mattoa olen nyt katsellut, niin tullut mieleen erilaisia ihmisiä, joilla voisi olla sininen matto. Mutta sinisellä matolla ei pitäisi symboloida heitä, sillä se on sosiaalista luokittelua ja usein puolueellista, sinisen varastamista muilta pois ja kyseenalaiseen käyttöön. Sinisellä ei pitäisi symboloida huonolaatuista järkeä vaan hyvälaatuista, tyypillisesti omaa järkeään parempaa kunnon järkeä tai omaa ajatteluaan onnistuneimmilta osiltaan. Sininen ei siis myöskään viittaa niihin, joilla on sininen lempivärinään, koska heillä on yleensä järki keskivertoa heikompi, etenkin arkijärki heikko ja sydämen sivistystä puuttuu muiden kohtelusta. Sinisellä ei myölskään pitäisi symboloida koulua, sillä se usein tuo koulupakon ja järjen idea taas on vapaus, mitä ei pitäisi unohtaa ja korvata vastakohdallaan. Sitä paitsi symbolin pitäisi olla kullekin henkilökohtainen valinta, ettämitä kukin haluaa arvostaa, eikä esim. isän lapselleen laittama koulupakko. Symboleilla on tietyt vakiintuneet ohjeenomaiset merkitykset juuri siksi, ettei osa ihmisistä ole kyllin viisaita. Ehkä pitäisi sanoa sinisen viittaavan parhaimpaan ymmärrykseen.)

Tässä mitä juuri sitä ennen kirjoitin symboleiden käytöstä:

Jos hankkii jonkun esineen, joka on toisaalta hyvä ja toisaalta ei niin sopiva, niin miten sen kanssa olla? Pitäisi etsiä siitä teemoja, jotka ovat vähän kuin ikiaikaisten elämäntapojen osia. Niin kuin nyt kun koirani inttivät ja inttivät viikkoja tai kuukausia, että pieni karvamatto olisi juuri hyvä olohuoneeseen, mutta eihän niitä ollut kaupassa kuin sinisiä ja muut mattoni ovat pääosin punaisia. Niin on sitten halpa muovinen karvamatto, joka on kivan sininen, muttei sovi niin sisustukseen. Sininen kuin meri, kuin laineiden läike, kuin vuodenajat, kuin taivaan sini, kuin järjen symboli ja kirjat, kuin 100-vuotias Suomi, yms. Millä elementeillä matto löytää paikkansa? Miten laajasti niitä kutakin harrastan tai olen niihin tykästynyt tuossa muodossa ja miten dominantiksi siis haluan tuon teeman huoneessani? Mikä taas on muoto, jossa sininen ei sovi, niitä pitäisi karsia pois. On maton paikka, on tyyli, jolla sen olen asettanut tuolle paikalle, sen tunnelma. On mitä sen vieressä tai päällä on, sekä värit, valo että dominantit esineet ja aihepiirit. Ja se, saavatko muut aihepiirit kylliksi tilaa ja nousevatko ne tässä kokonaisuudessa kyllin dominanteiksi. Mikä on minkin yhdistelmän henki, esim. koira ja matto, sinen ja valkoinen, sisustus ja ikkunanäkymä, pääkulkureitit ja syrjemmällä, matot yhteensä ja toisaalta huonekalut yhteensä ovatko kyllin samanhenkiset, yms


Vihreästä
13.3.2017 Matossa on oopperajuhlien myötä myös oopperateemaa, mistä tuli mieleeni, että musiikki kai auttaa symboliikan kanssa ja musiikkiaiheisessa blogissani olisi sitä sun tätä, mistä voisi kenties olla iloa: http://musiikkipaivakirja.blogspot.fi .
Jos tuossa oli oopperateemaa, niin johtaako se ajattelemaan, että luonnollinen sävy vihreän liikkeen vihreän sävyksi olisi paperinivaskanvihreä tms, sillä vihreillä on juuri akateeminen ajattelu vahvana puolena eikä käytännön taidot eivätkä vihreät luontokappaleitakaan ole.
Ei kai sovi ajatella, että vihreän liikkeen vihreän sävy menisi luonnostaan muiden vihreän merkitysten kanssa, sillä ongelmana on, että on voitava viitata muuhunkin kuin vihreään liikkeeseen. Sen sijaan vihreän liikkeen jäsenet voivat olla harrastuneita myös muista elämänalueista, jotka sopivat vihreään ajatusmaailmaan. Eli eri vihreän sävyt ja symbolimerkitykset eivät kulje yhdessä vaan vihreän liikkeen vihreä kulkee vihreän ajatusmaailman, vihreän elämäntavan ja vihreän näkövinkkelin arvoineen kanssa.
Ja silloin kommunikaatio-ongelmaksi jää, että mitäs jos muut ovat ekakertalaisen tai vanhuksen tapaan viisaampia kuin vihreät: hakevat montaa ajatuskulkua ja montaa puolta ilmiöstä siinä, missä vihreä esittelee yhtä. Ja kun vihreä haluaa naulata pöntön keskustelukumppaninsa kiinni järjen vaatimuksiin tulevaisuuden selviytymisen kannalta, niin keskustelukumppani väistää mosita pönttöä jumiutuneisuutta ja miettii eri elämäntilanteita ym laajasti vaikuttavia asioita ja ilmiöitä, mm taloutta ja sitä, miten kauppojen myynti tulee siitä, mikä luo parempaa elämää, ja nhttp://opisuomalaisuus.blogspot.fi/2016/09/itsenainen-suomi-100-vuotta-joulukuussa.htmliin menisi leppoisamman eikä kireäpipoisemman vaihtoehdon kanssa, etenkin kun se sopii paremmin maailman muiden maiden ilmastoihin, tai siis enemmistön. Jos teet laiskoille sopivan ratkaisun, joka ei vaadi paljoa vikkelältäkään, niin se on helpompi ottaa käyttöön kuin ratkaisu, joka yrittää päättää muiden ihmistyypin, kaikki samaan kaavaan, mikä on yleensä evolutiibvisesti, tulevaisuuden selviytymisen kannalta tuhoisaa. Hidasjärkisille ulkoa lukeneille, joiden oma arkijärki on kovin heikko ja turaava, on tyypillistä, että järkeä vaadittaessa yrittävät vaatia muilta kovin kaavamaista pakolla voimaan laitettua laitosmaista tyyliä eli päättää näiden koko elämän. Se ei ollut ideana vaan tarkoitus oli kuunnella viisaampiuaan eikä määräillä näitä.

Symboliikasta kanssa nuo:
Symboliikasta maalaamisessa http://akvarelliblogini.blogspot.fi/2016/09/tiistaina-692016.html
Suomi 100-vuotta, juhlimisesta http://opisuomalaisuus.blogspot.fi/2016/09/itsenainen-suomi-100-vuotta-joulukuussa.html

* * *

Luontosuhteesta ja iän myötä taidoissa ja elämänlaadussa kasvamisesta tuollainen linkki: http://tunteetjatekemisentapa.blogspot.fi/2017/03/miten-valitsemme-oman-tiemme.html

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti