tiistai 29. elokuuta 2017

Eduskuntatalon sisustuksesta ym olosuhteista ja symboliikasta

Helsingissä kun asuin, niin siellä ei taidettu osata muotoilua, ei ainakaan ollut kamalan järkeviä tai varmoja mielipiteitä siitä, miten pitäis muotoilla ja miten ei. Savonlinnassa osataan käytännön aloja ja taiteita sekä mm käsitöitä, niin jotenkin siinä siivellä, kun olen asunut nyt 8 vuotta Savonlinnassa, niin olen oppinut muotoilustakin, mm maalaamista vakavalla mielellä harrastaessani ja savonlinnalaisten rakennusmiesten työn jälkeä ihmetellessäni.
Esim. että miten asunnon eteisen tms tilan mittasuhteet voivat olla mukavat asua,niin siinä kai rakentaja ei määritä niitä senttimetrilleen paperilla, saati sitten tarkempaa, vaan rakentaessa rakentaja miettii, että näin on kivantunnelmainen, jätänpä tämän näin. Niin silloin hetken tunteiden perusteella saa silloin mielessä olevat asiat kohdalleen, kun valitsee hyväntunnelmaisen kohdan, etäisyyden, värin yms ko kantilta katsottuna ja toki elämälle muutenkin hyvän. (30.8.2017 Katso http://tunteetjatekemisentapa.blogspot.fi/2015/01/meidanko-talosta-taiteilijatalo-tee-nain.html )Samoin maalatessa, jos maalaan hahmon, jolle haluan oikean henkilön tai asian tunnelman, niin uppoan tunnelmaan maalatessani ja annan sivellinkäteni liikkeiden olla luonnolliset, luonnollisen elekielen, rytmin, tyylitajun olla käden liikkeessä mukana eikä niin, että tarkkaan ajatuksella määräisin käden liikkeen, niin silloin tuo tunnelma tulee siveltimenjälkeen: hetken tunnelma piirtyy paperille. Näin siis eduskuntatalon istuntosalin remontin tuloksena ollut tumma murhia mieleen tuova äänestysnappi- ja puhemikrofonirivi tosiaan varmaan jatkossakin on murhateemainen, vaikkei tuo liene viisasta eduskunnan toimintaa jatellen.
Mutta mikä sitten olisi hyvä ulkonäkö, tyyli ym nykyajan eduskunnalle tuon 1930-luvun sijasta? Demokratian toimivuus ja sille edulliset seikat, suomalaisen kulttuurin perustaidot ja suomalaisen kulttuurin viisaus, esim. tervehenkiset tekemisentavat ja vuodenaikojen osaaminen perustaidoissa mukana, ja kokonaiskuvallisuus ajattelussa toki sekä oman terveen järjen kyky. (Terveistä elämäntavoista olen kirjoittanut omana versionani blogissani http://opisuomalaisuus.blogspot.fi/2014/03/terveet-elamantavat.html missä samassa blogissa myös vuodenajoista, ajattelusta, kannattavuusperusteisesta moraalista ja lämmittelyohjeita sekä "Elä ja anna toisten elää"-säännön selitys.) (Kans tollanen linkki, että pitäisi valita paras, yleispätevä muotoilu eikä joku vaan http://pikakoulu.blogspot.fi/2013/11/hahmotustavoista.html )
Taidoista tollanen linkki http://eraopasaihe.blogspot.fi/2017/08/ruokaa-nuotiolla-tai-mokilla.html ja lahjakkuuksista ym taidoista tuolanen http://tunteetjatekemisentapa.blogspot.fi/2016/07/tunteidenmukaisuus-tuo-lahjakkuutta-ja.html ja uusavuttomuudesta eroon pääsemisestä tuollainen http://tunteetjatekemisentapa.blogspot.fi/2016/08/uusavuttomuudesta-eroon-paasemisesta.html . Laatimani maalaamisen ohje: näin oikeantunnelmaisia ja mittasuhteet oikein http://akvarelliblogini.blogspot.fi/2013/05/koiran-valokuvaus-ja-maalausohje.html .

(30.8.2017   Tämä tuli mieleen jotenkin edellisen kirjoitukseni http://savolaisuudesta.blogspot.fi/2017/08/luonto-virkistys-ja-matkailukaytossa.html siivellä, ikään kuin sen kantamana, joten pitäisiköhän sekin lukea tähän tueksi, etenkin tuo, että seudulla on uomansa, joita se tarjoaa, eikä sovi minkä tahansa kanssa yhteen, vaan jonkin täyn perässä tulijat pitäisi ohjata luonnolliselle uomalle, joka on tuon seudun henkinen, hyvällä tavalla sopii yhteen seudun kanssa, toimii voimavarana eikä rasitteena.)

(2.9.2017   Oiskohan tuotämänpäiväinen tekstini http://kokonaiskuvat.blogspot.fi/2017/09/suojan-loytamisesta.html ihan hyödyllinen lisä tähänaihepiiriin?)

3.9.2017   Tämän tekstin linkit ovat omiin kirjoituksiini tällä samalla blogien tarjoajalla, niin kuin yleensäkin tekstieni linkit. Ne sisältävät lähinnä ko taitojen oppimisen ohjeita, jotka ovat tietääkseni ihan onnistuneita, yllättävänkin paljon voi niistä oppia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti