sunnuntai 28. heinäkuuta 2019

Suurkaupunkien elämänlaadun parantamisesta

Haluavatko esim. Japanin miljoonakaupunkien asukkaat, etenkin kai pilvenpiirtäjiä vilisevissä keskustoissa, niiden, joilla on vielä luontoa ja puita, miettivän avaruusmatkailua, jotta keksisivät jotakin, mikä auttaisi suurkaupungeissa asuvia? Silloin ensimmäisenä tulevat mieleen viherkasvit ikkunalla,huonepalmut huoneessa, verhot, sisustuksen viihtyisyys ja toimivuus sekä musiikki mm radiosta ja liikuntaharrastukset, joista ainakin Helsingissä harrastaessani japanilaiset taistelulajit olivat sellaisia, että monet niistä pitivät ja olivat vain hauskaa harrastamista ja hyvää kuntoa tuovia, eivät riitaisia eivätkä kaavamaisia, eivätkä pakkopullaa. Kanssa tarvitsi edes jossakin olla puistoja tai viheralueita, joissa voisi käydä vaikka viikoittain ja päivittäin kulkea ohitse jostakin, missä on puita katujen reunoilla. Opiskeluaikoinani kävin kerran viikossa puolen tunnin retkellä Nuuksion kansallispuistossa ja se teki jaksavaisuudelleni kovin hyvää. Joillekin sopivat lemmikkieläimet ja ne usein vievät elämää luonnon harrastamisen suuntaan, sillä sehän on yhteinen motivaatio lemmikillä ja omistajalla. Sellaisten tekemä taide, joilla on elämänviisautta jossakin elämisestä, lähinnä kai valokuvat, musiikki ja runot, auttaa viihtyvyyden ja elämäntaitojen oppimisessa. Suuria muutoksia saa aikaan uskonnon ja ainakin ammatinvaihdon (http://nopeaoppisuus.blogspot.com) avulla, usein myös muuttamalla eri tavoin suuntautuneelle seudulle.

Kokemus puuston suojasta, joka on olennaista puiden tuomassa viihtyvyydessä, tulee paljon vahvemmin, jos puut ovat korkeampia kuin talot siinä vieressä. Tässä, missä asun Savonlinnassa, kolme kerrosta plus kellari on selvästi matalampi kuin puut ja puuston suojan tuntu on aika vahva.

Verhot ovat yleensä tärkeä viihtyisyyttä tuova elementti. Mutta kaikki naapurit eivät halua jatkuvasti katsella verhojenne värejä taiu kuvioita, ja siksi verhot ovat yleensä toiselta puolelta kuviollisia ja värillisiä ja toiselle on vain painoväri hiukan mennyt läpi, niin että utelias naapuri voi nähdä, oletteko sini- vai punasävyinen tms, muttei varsinaisestikuviota eikä väriäkään kunnolla edes kohdittain. Verhot pidetään laineilla tai muuten kivan näköisestija niitä on viihtyisää katsella ja ne tekevät näkymän kauniimmaksi ja tenhoavammaksi. Silloin, kun ei pidä niitä ikkunan edessä, ne voi pitää laineilla ikkunan molemmin puolin, mutta tuuletusikkunan luona niitä ei saa pitää, jottei lepatus häiritse naapureita. Suomalaiset verhot eivät yleensä lepata melkein ollenkaan, ja ovat läpinäkymättömiä niin että tuovat yksityisyyden pimeän aikaankin, kun ne vain vetää ikkunan peitoksi. Ikkunan voi myös jättää osin näkyviin ja osin verhojen peittoon, jos niin on kiva. Minulal on tiiviistä kankaasta oleva kuviollinen verho, joka suojaa auringolta ja on ulos näkyvältä puoleltaan  tasaisen vaaleanharmaa. Verhokangas pitää kunkin itse valita kaupasta, sillä eri ihmiset tykkäävät erilaisesta. Verhot on ostettava tietääkseni (samalta paikkakunnalta kuin mihin ne on tarkoitus ripustaa!) kuhunkin paikkaan erikseen, sillä erilaisiin paikkoihin ja osin eri huoneisiin sopivat erilaiset kuviot ja materiaalit.
http://picturesfrommyhome.blogspot.com/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Vaihdoin tämän blogin nimen

 Tämän blogin nimi oli siemmin "Ympäristökysymysten ratkaisemisen suurista linjoista". Vaihdoin eilen sen uudeksi nimeksi "Ra...