torstai 18. heinäkuuta 2019

Roskakatoksen kompostiastiasta & hiiristä

Minua on ihmetyttänyt, että miksi roskakatoksen kompostiroskis onkamalan korkea ja kapea kja kansi usein kostea, niin, että on hankalaa laittaa sinne kompostia. Liian korkealla nostaa possi samalla kun pitää kantta auki, ja niin tarttis kansi avata vasta pussi kdessä,mutta pussi ei vaikuta niin kestövältä vaan repeytyväiseltä' ja joskus e on tosi täynnä, väliin useastikin, mihin auttaisi, jos roskis olisi matalampi.
Kompostipussi tulee useinkumottua ulkokatoksen lootaan suoraan sangosta, jolloin se putoaa kamalan korkealta ylösalaisin kompostipussien ymspäälle ja väliin sisältö hajoaa ympäriinsä ja usein pussi menee huonosti olevan kompostisäkin ulkopuolelle, vaikka yrittää, ettei menisi. Halutaako näin tappaa kompostissa olevat hyönteiset ja tuottaa ikävä kokemust tai kuolema siellä kenties oleville hiirille tai rotille? Sen ymmärrän, että kärpäset levittävät tauteja, mutta miten nuo muut hyönteiset, eivätkö ne monet popsi lähinnä kasviksia tms ruuantähteitä, eivät mene asuntoihin, iholle tms? Hiirillä ja rotilla kai kanssa on se, että jos ne saavat rauhassa elellä ja niillä on ruoka aina samaa, kun ne elävät siististi, niin eivät ne kai silloin niin tauteja tuo, vaan vain jos vaihtavat lautaselta roskikseen ym eri ravonninlähteisiin ja ovat häirittyj'niin, etteivätniiden normaalit rauhassa elämisen järjestelyt toimi. Mutta jos on hiiriä ja on kuin hiiriä ei olisikaan, tai rottia (minulla oli joskus kesyrotta, oli jotenkin neitimäinen turkkia hoitava yms), niin eivät kai ne silloin halua liata ruokia ym ihmisen elämässään tarvitsemia, tai elää viemä'treissä yms, jollei niille ole laitettu ainoita reittejö sitä kautta. Eivät kai ne halua jäädäkiinni vaan elää huomaamattomasti, rauhassa elinympäristönsä kanssa, hiiren hyvääelämää, mutta erillisenä ihmisistä.

Hiirten kanssa toimeen tuleminen on kai ensi sijassa kiinni puhtaudesta.
Ruokaa saisi ottaa vain puhtain käsin tai luvalla, joka on selvämuillekin perheenjäsenille, esim. eri paikka. Tai pestyllä tikulla, muovilla tai metallisella jugurttipurkin kannenpalalla.
Hiirten otse tulisi olla puhtaat ja tarpeen tullen peseytä saippualla ja vedellä, ja kuivata turkkinsa kunnolla esim. talouspaperilla.
Jätökset tulisi laittaa vessanpönttöön tai roskikseen. Roskishiiri on eri kuin huoneistossa elävä muruhiiri.
Hiirten kesänvietto, turvallisuus ja joskus paikanvauhtomahdollisuus olisi kai jotenkin huolehdittava, jotta olisi hyväö hiirenelämää.
Hiirillekin kai tekisi hyvää katsella ikkunasta puita ja muuta elämää.
Hirille kai voi antaa ohkeita, vaikkei tiedä, onko hiiriä, jos antaa ne hiirille suunnatusti ja esim. myös lemmikkieläimen tai linnun välityksellä.
Kissanomistajilla on kai erilainen suhde hiiriin kuin muilla. Jonkun tiedon mukaan kissat houkuttelevat hiiriä seurakseen.

Voivatko kotihiiret vastata iältään vauvaikäisiä tai parivuo´tiaita, kun taas aavikkohiiret kenties olisivat vanhuksia? Kesyhiiret vastaisivat kai sitten vanhempia lapsia ja aikuisia.
Tapahtuuko sitä, että vanhat tropiikin eläimet, mm vanhat hyönteisetmatkustavat lentokoneella Suomen kesään ja sisätiloihin vanhoilla päivillään?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Vaihdoin tämän blogin nimen

 Tämän blogin nimi oli siemmin "Ympäristökysymysten ratkaisemisen suurista linjoista". Vaihdoin eilen sen uudeksi nimeksi "Ra...