perjantai 26. heinäkuuta 2019

Kuuttien verkkokuolemista ja verkkokalastuskiellosta

Kun tänä vuonna olikohan heinäkuubn alussa tuli uutinen muutaman kuutin kuolemasta kalaverkkoihin, niin juttelin aiheesta kymmenvuotiaan keskikokoisen villakoirani kanssa, ja se tuumi, että kun kuuteilta puuttui kokemus verkoista siltä ajalta, kun ne opettelivat uimista ja elämää & elinympäristönsä asioita ja uivat hitaasti, niin sitten kun verkkoja ilmaantui, niin ne eivöt osanneetkaan niitä ja uivat joliian lujaa. Se tuumi myös, että jos verkkokalastuskielto tulee koko vuodeksi, niin käy niin, että koko nuorempi norppakanta on verkkojen välttämisen taitoja vailla, ja niin mistä tahansa yksittäisestäkin kalaverkosta tulee niille surmanloukku, jos niitä käytetään. Se kanssa tuntui miettivän yhdessä lintujen kanssa, miten kuutin voi opettaa välttämään verkkoa ja uimaan taaksepäin eturäpylät etuviistossa,jos sen kuono on tärmännyt verkkoon.
Kokovuotinen verkkokalastuskielto tappaisi mökkeilyn ja sitä kautta suomalaisten luontosuhteen, mikä olisi valtava vahinko. Kun olikohan 10-15 vuotta sitten olin muutaman vuoden kasvissyöjänä pääosin, niin se jotenkin ympäristön vuoksi johti siihen, etten kalastanutkaan, ja niin katosi kontakti kaloihin, en nähnyt kaloja, kun en kalastanut, ja niin mm mökkeily menetti olennaisen osan tenhoaan. Jotenkin suomalaisen luontosuhde kyllä kaipaa kontaktia kaloihin, upean näköisiä ovat. Ja itse pyydystettyjen kalojen syöminen on jonkinlaista vanhan ajan realismia, joka jotenkin tuo maailmaa mallilleen, laittaa miettimään syntyjä syviä niin kuin hyväksi on. Ja kalahan on upean näköinen, vonkale.

25.10.2019   Kymmenvuotias villakoirani Banjo kysyi: Syövätkö kuutit verkoista kalaa? Aiheuttaako verkkokalastuskielto kuuttien nälkäkuolemia?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Vaihdoin tämän blogin nimen

 Tämän blogin nimi oli siemmin "Ympäristökysymysten ratkaisemisen suurista linjoista". Vaihdoin eilen sen uudeksi nimeksi "Ra...