perjantai 16. marraskuuta 2018

Käsitöitä

Kudoin viime talvena vai olikohan keväällä kokeeksi lintukohokuvioista sukkaa, yritin tehdä oikein linnuntunnelmaisen mittasuhteiltaan ja tyyliltään, mutta päästä tuli venytetty. Nyt korjasin pään kivemman mittaiseksi nokkineen ja päättelin sukan. Lintu jää tällä tavoin sukassa vinoon eikä sitä voi kutoa toiseen suuntaan, siis päästä alkaen, kun nokasta tulisi silloin väärällä tavoin viisto, enkä ytiedä, sujuisiko muutenkaan. Mutta lapasten selkämykseen se voisi olla kiva, jos jaksaa tehdä tunnelmaa ajatellen.

Linnusta ohje ym kutomisohjeita, mm lapaset http://tunteetjatekemisentapa.blogspot.com/2016/12/neulomisesta.html
Langat kannattaa ostaa tarjouksesta hyvää lankaa juuri tuohon tarkoitukseen, muttei alesta eli viallisia palautuslankoja tms. Lapasesta ei saisi tuulla ollenkaan läpi eli lanka ei saa olla karua vaan aikamoisen pörröistä ja pehmeää, joka täyttää kaikki kolot, muokkautuu kenties huovutusta muistuttavalla tavalla. Kutoessa ei saa lankaa kiristää kuten muovikassin sankaa rytätä, vaan pitää leveänä löyhänä ja kutoa niin tiivistä, että oma arvio sanoo, ettei siitä tuule läpi.

* * *

17.11.2018   Ihan eri juttu mutta tän päivän nettiuutisissa oli kuvia tosi vanhan näköisistä linnuista: mm 214-vuotias tiainen, jos sen olemusta tulkitsee siten kuin koira viestii olemuksellaan näkemystään. http://yle.fi/uutiset/3-10504247
Tiainen on kuvassa pörhistänyt höyhenensä palloksi niin, että sen on taatusti lämmin, jos sattuu moista tarvitsemaan, ei kuitenkaan hikoilemiseen tms asti, mutta vaikuttaa siltä, että sillä on kulloinkin harvinaisen hyvin kaiken varakta energiavarantoja yms, onnekkuutta. Se katsoo kunkin asian ja tapahtumaketjun konkreettisesti, ettö mitö tosiaan tapahtuu niin kuin monet ihmisvanhukset, muttei mene itse raadollista tasoa myöten ja epäonnisena siksi vaan arktisen elinvoimaisena, tervehenkisenä, muttei elele rankimman kautta vaan sävy tuossa on vaalea ja maisemakatseen kanssa elelevä eli sivistyksen suojissa elelee mutta hyvin varannoin ja aina vastaisen varalle varautuen, hyvin elinvoimaisuuden säilyttäneenä, mikä kai liitty tervehenkisyyteen.

* * *

Kutomisesta olen oppinut, että se tyhmentää paljon.Osin tuo tyhmentävyys kai johtuu siitä, että tekee ikään kuin yhdessä muiden kutovien kanssa eli kaikilla on sama liian simppeli mutta hankalasti sujuva tehtävä, ja niin yhteinen, samaistumisryhmän taso jää liian alhaiseksi. Yksin tehden, ilman että nojaa enemmän kutoviin, ei tuo ongelma ole yhtä suuri. Hyvä olis jos yhteisön keskustelun taso nostaisi kutoessakin tai juuri kutoneen tason korkeammalle.
Jotuuko osin tästä samasta koulun kaavamaisuus, sen ajattelun tason alhaisuus verrattuna siihen, mihin lapset tuntuvat omaavan näkemystä, paikoitellen tai kiinnostuksenkohteissaan yltävän?

* * *

to 22.11.2018   Kudoin toisen sukan, jossa langan väri meni eri päin: niin kuin vyyhdellä, ja kyllä ne sopivat yhteenb. Linnusta vain tuli erinäköinen, ja nokka toki eri suuntaan. Mutta vähän tuli naftit pituudeltaan, vajaasta yhdestä vyyhdestä kumpikin.

Vielä tarttis langanpäät päätellä.

Kun tuollaisen lintukohokuvion on ensin koetilkulle kutonut niin, että osaa sen, niin se on aika helppo toistaa sukassa ja varmaan lapasessakin, jos samalla miettii, millainen lintu olisi oikein kiva siihen, eikä toista kaavamaisesti vain. Niin kutominen sitten sujuu sen myötä mukavammin ja kenties nopeamminkin. Mutta leveyttähän tuo lisää epätasaisesti, vaikkei se paljoa tunnu, leveämpi vain tulee. Tässä leveimmältä kohden 8 silmukkaa, mikä alun perin oli kaksi, mutta kuvio kannattaa neuloa tiiviimpää ja lisäksi se käpristyy.

Sujuvan, ihan ok mukavan kutomisen ohjeita kutomisohjeissani  http://tunteetjatekemisentapa.blogspot.com/2016/12/neulomisesta.html .



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Vaihdoin tämän blogin nimen

 Tämän blogin nimi oli siemmin "Ympäristökysymysten ratkaisemisen suurista linjoista". Vaihdoin eilen sen uudeksi nimeksi "Ra...