keskiviikko 16. tammikuuta 2019

Mistä kertakäyttökulttuuri johtuu

Luin Vihreän puolueen sivuilta kirjoituksen, jossa valitettiin tuotteiden kertakäyttöisyyttä, muttei ymmärretty sen syitä. Tuotteiden kertakäyttöisyys tai lyhytikäisyys johtuu tietääkseni kyseisen kaupan suuntautumisesta toisenlaisiin tuotteisiin. Sen asiakkaat eivät halua niinkään tuota tuotetta ja niinpä he myyvät asiakkaiden maun mukaan ihan vain jonkinlaisen tuotteen siihen, lähinnä sellaisen, että asiakas voi sanoa, etteivät ne tuotteet ole kunnollisia, ja ostaa rahoillaan muuta. Sen sijaan, jos kauppa on tietyillä täyillä varustetun paikkakunnan ja nimeltään samansuuntainen, niin sen tuotteet sillä suunnalla ovat juuri noiden täkyjen ja nimen tapaan hyvät. Kauppa tarjoaa tietynlaista elämäntapaa. Jos haluaa elää toisella asenteella, niin usein kannattaa valita eri ketjun kauppa.
Toinen tuotteiden käyttöikään vaikuttava tekijä on, että asiakkaan olisi itse osattava arvioida tuote tai sitten ostettava tarjouksesta, mikä on eri asia kuin ale. Tuotteesta tulisi arvioida ainakin käyttötarkoitus, materiaali ja työn jälki sekä tuotemerkin nimiassosiaatiot ja elämäntapa, johon tuote on sovitettu sen tyylin perusteella ja tuotekuvauksen. Usein ei kannata ostaa ihan halvinta mutta muutaman halvimman joukosta voi valita, jos itse tavallisesti ostaa siitä hintaryhmästä varpjensa vuoksi, niin ne tarjoavat joitakin hyviä puolia vähävaraisen elämään.

21.11.2019   Jos ongelmana on, että kulutetaan liikaa tuotteita, niin yksi, mikä siihen ainakin jotakin auttaa, on ymmärtää markkinataloutta paremmin:
* Jokainen epäonnistunut ostos lisää kulutusta yhden tuotteen verran plus ehkä jotakin paikkaamiseen ja ikävän mielen lohdutukseksi.
* Kauppias olettaa, ettei jokainen asiakas halua kaikkia tavallisia tuotteita, mitä myydään, vaan haluaa tietynlaista ja haluaa eroon sosiaalisesta paineesta ostaa jonkintyyppistä, mitä ei halua.Niinpä jotkin, usein kai halvat huonosta materiaalista tehdyt, tuotteet ovat kauppiaan valitsemia niin, että niistä voisi valittaa ja käyttää sitä tekosyynä tehdä persoonallisia, itsellen paremmin sopivia valintoja, jopa vaihtaa kauppaketjua omantyyppisten ihmistensä maun mukaiseksi.
* Liikaa kulutusta ja turhia ostoksia tulee, kun seudun kulttuuri tai oma ammattiala hiertää pahoin. Siksi olisi tärkeää tehdä omien haaviden mukaisa valintoja mmatin ja asuinseudun ym elämän isojen tekojöiden suhteen, niin miltei kaikki kävisi hyvin ja ostetuista tavaroista mieluusti huolehtisi hyvin,olisi samalla aaltopituudella niille tarkoitetun käyttötavan kanssa.

23.11.2019   Osa liikakulutuksesta johtuu tuotteiden valmistuksesta: jos valmistaja ei ole kyllin osaavaien, että hei tästähän saa tätä,niin tarvikkeet ja niiden määrät voivat mennä jonkin verran taui joillakin pahasrtikin pieleen,´, samoin kai se, minkä tyyppisiä tuotteita valmistetaan tai tilataan ja paljonko. Blgoissani http://tunteetjatekemisentapa.blogspot.com on jotakin tällaisten taitojen oppimisesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Vaihdoin tämän blogin nimen

 Tämän blogin nimi oli siemmin "Ympäristökysymysten ratkaisemisen suurista linjoista". Vaihdoin eilen sen uudeksi nimeksi "Ra...