keskiviikko 20. maaliskuuta 2019

Säät ja luonnon viisaus

Tänä talvena helmikuussa oli täällä Savonlinnassa paljon lunta puiden oksilla ja sati vielälisää niin, että puiden oksat uhkasivat katketa monesta puusta. Silloin pikkulinnut tuntuivat tuumivan, ettei moinen käy, ja alkoivat laulaa kevättä ja niin sää lämpeni hetkessä plussan puolelle ja puut menettivät lumikuormansa. Linnut tuntuivat osaavan sen, laulavat kevättä joka vuosi ja auttavat mielestään lunta sulamaan. Mutta minun maailmankuvaani se vaikutti niin, että uskon sään olevan pikemminkin luonnon henkinen asia kuin tarkan luonnontieteellisesti ennustettavissa, etenkin kun Savoon muuttaneena arveluttaa, miten moni ulkomaalainen säätieto ym luonnontieteen tietolähteenä toimiva paikkakunta on yhtään suomalaisen akateemisen järjen kanssa samalla aaltopituudella ja luotettava tietolähteenä. Niin näyttää siltä että oma maailmankuva etääntyy akateemisesta,pitää akateemisuutta pikemminkin ajattelun perustaitojen oppimisen tukena nuoremmalla iällä, ja todellista maailmaa monimutkiasempana, vähemmän homogeenisena, ja luonteeltaan henkesempänä, moni-ilmeisempänä,myös sellaisena,e ttei tärkeässä asiassa kannata satsata enimmäkseen teknologisiin ratkaisuihin, sillä teknologia ei ole hyvä ratkaisemaan maailman ympäristö- ym monimutkaisempien elämänalojen ongelmia, vaan tarttisi satsata viisaisiin elämänalöueisiin niin kuin luonto ja laajempi sivistys oman ajattelukyvyn tukemana eikä herkkäuskoisuutena kaikkea akateemiseksi niemttyä kohtaan.


pe 26.4.2019   Tänä aamuna, kun ruoho oli jo vihreää ja puiden silmuista olivat alkaneet lehdet tulla esiin, koivuntaimi hiirenkorvalla mutta jossain oli vielä vähän lunta, pikkulintu tirskutti, että ostatko jäätelöä, linnut säätävät talven säät, talven pituuden ja lumisuuden sen mukaan, miten paljon kesällä ihmiset ostavat vaniljajäätelöä. Jonain aiempana vuonna ne ovat tuntuneet samoin kysyvän keväällä, haluatko vielä lumisadetta. Muttei lintu tuntunut tuumivan kasvihuoneilmiötä ihan samasta näkökulmasta kuin vihreät ja luonnontiede. Mutta toisaalta lintuhan elää itse säät ulkona, aki silla jotain osaamista niistä täytyy olla, käytännössä koeteltua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Vaihdoin tämän blogin nimen

 Tämän blogin nimi oli siemmin "Ympäristökysymysten ratkaisemisen suurista linjoista". Vaihdoin eilen sen uudeksi nimeksi "Ra...