tiistai 19. marraskuuta 2019

Luonnon ja koneiden välisen ristiriidan yhteensovittamisesta

Yksi kimmoke luonnonsuojeluun päin on, jos teknologia hiertää mutta luonto tekee hyvää. Muttei sellaista tilannetta tulisi suosia, koska se on elämänlaadun kannalta kovin kehno, sillä niin paljon on erilaisia koneita elämässämme ja niillä on oma käyttömotivaationsa, hyvät puolensa. Eniten hiertävää tulee, jos oma tietokone tms on väri- merkin nimi- ja tyylikoodiensa mukaan eri arvoille ja arvostuksille sekä tekemisentavoille kuin minkä itse koet mukavaksi ja hyväksi elämässä, esim. vaaleanharmaa työhön tarkoirtettu kone vai punainen läppis. Itselläni on isolta osin punaienn HP:n läppis ja se on kiva, kuvien ja blogitekstien tuottamiseen sopiva, samoin nettiin aj musiikin kuunteluun. Vanhasta harmaasta pöytäkoneestani tuli ikävä insinöörityön mieleen tuova fiilis, vaikka kirjoitin sillä ihan kivasta aiheesta kirjaa, paratiisiteoriastani.
Samoin rakennukset voivat olla tietyn imistyypin arvostuksiin, elämäntapaan ja taitotasoon sopivia, ja esim. heidän omille teilleen haluaville aikuisille lapsilleen sopimattomat, mihin auttaisi paikkakunnan vaihdos jonnekin, missä kulttuuri arvoineen ja pääammattialoineen on kiva, samoin miljöö.
Vastaavasti kaikki kaupasta ostettu voi olla toetyn ihmisryhmän taitotason, elämäntilanteen, ammatillisten kiinnostuksenkohteiden yms mukaan hyvä, ja toisenlaista haluavien olisi hyvä vaihtaa kauppaketjua ja/tai paikkakuntaa. Tuotteita ei ole tarkoitettu ostettavaksi aina ihan vain halvinta vaan halvimmasta päästä joku, vaikka olisi vähävarainen, sillä niin saa parempaa laatua, voi kuluttajana vaikuttaa siihen, että tuotteet olisivat sopivia, ja ruuan kyseessä ollen tulee silloin vähemmällä ruualla kylläiseksi.

Ristiriita rakennetun ja koneiden ja toisaalta luonnon ja elämää varten suunnitellun välillä on osin taitotasoero: onko kyse ruutumallista vai monimutkaisemmin asioita ymmärtäen hyvästä mutta järkevästä. Jos aiheesta ei tiedä paljon tai ei oikein osaa sitä hahmottaa, valitsee usein ruutumallin: suoraviivaisen valinnan, jossa on jokin hyöty. Sitten kun taitoja tulee lisää, niin osaa ottaa huomioon useampi hyötyjä ja maailmaa laajemmin, ja niin saapuu vähitellen viisaisiin ratkaisuihin. Jos osaa jostakin monta hyvää puolta, niin niille usein on paikka tuon elämänalan tuotteissa, oissa ne kenties ovat merkityt käyttömukavuusominaisuuksiksi tai jonmkin asiakasryhmän mieltymyksiksi.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Vaihdoin tämän blogin nimen

 Tämän blogin nimi oli siemmin "Ympäristökysymysten ratkaisemisen suurista linjoista". Vaihdoin eilen sen uudeksi nimeksi "Ra...