tiistai 25. heinäkuuta 2017

Venäläisten karhujan opettaminen suomalaisen tapaan viisaiksi

Suomalaisista karhuista on minulle opetettu, että ne ovat metsän kuninkaita, rauhallisia ja viisaita, kunnioittavasti rauhaan jätettäviä. Mutta rajan ylitse Suomen puolelle tulleista venäläisistä karhuista ei tule ollenkaan samaa viisasta vaikutelmaa vaan jotenkin paljon epäviisaampi. Voiko olla, että venäläinen karhu sukeltaa milloin kenenkin näkökulmaan ja kokeilee, ovatko ne tenhoavia, jolloin lyhytnäköisemmät tenhoavuuskeskeiset näkökulmat jöövöt päälle ja tenhoavuuden kannalta ei niin perustelluilta tuntuvat maisemakuvat tippuvat pois käytöstä? Kun tapaa eri ihmisiä, pitäisi oppia heiltä se, mitä kultakin taidoista arvokasta ja elämänviisautta sekä maailman ja elinympäristön hyvällä tolalla pitämisestä voi oppia, ja kerätä nuo kaikki samaan kuvaan. Jollakulla on maisemakuva, hän siis vaalii koko maisemaa, kun taas toinen on lyhytnäköinen rikollinen kuin pimeässä kulkeva eikä hänen vaikutustaan saa ulottaa sen laajemmalle, sillä hän ei huolehdi maiseman asioita. Mutta näin samaan kuvaan taidot yms laittaen saa kaikki taidot yhtä aikaa opeteltua itselleen. Ja sitten kun kohtaa villieläimiä, niin niillä vastaavasti on omat taitonsa mutta yleensä kovin monta ja hienoa, yleistä tietoa taidoista ja tyyleistä, tekemisentavoista, joihin tervehekisesti satsaamaslla saavuttaa moisia taitoja, moisia hyviä asioita elämässä ja maailmassa. Ja sellaiseen monimutkaiseen kuvaan, elämänymmärrykseen voi lisätä myös sen, mitä oppii kasvien tunnelmasta yms. Sama tiedoilla, maailmankuvalla: kun säilyttää tiedonlähteen tunnelman tiedossaan, niin tietää parhaan ymmärryksensä verran, miten varma kyseinen tieto on, vaikka joutuisi silloin tällöin muuttamaan käsitystään tietolähteestä. Samaan kuvaan siis käsitys eläinten elämästä, siitä, millainen maailma on, mikä elämässä ja maailmassa on tärkeää ja miten sitä vaalia, niin eläinten kuin ihmistenkin ymmärryksen verran.
Voisivatko esim  linnut opettaa tätä karhuille?

11.9.2017   Oppisivatko venäläiset ja kanadalaiset karhut suomalaisten karhujen tapaan viisaiksi, jos ne oppisivat esim.ihmisiltä tai linnuilta sentyyppisen ajattelun, mitäolen opettanut (voisikai käyttää kouluissa ym opinnoissa) blogissani http://pikakoulu.blogspot.fi (engl. tuosta ajattelukurssi vain http://quickerlearning.blogspot.fi ), yhidstyneenä suomalaistyyppiseen sivistykseen. Ja sitten vainkulkisivat metsässäkatsellen metsämaisemientunnelmallista kauneutta ja oppisivat siitä viisaammiksi, sosiaaliselta olemukseltaan kaivähän savonlinnalaisen taideharrastuneen vanhan miehen tapaan pehmeä, viisas, isoisämäinen.

22.4.2019   Oppisivatkohan kanadalaiset karhut rauhanomaisemmiksi Elä ja anna toisten elää -ohjeen avulla? Sen voi hahmottaa esim. että kukin on kuin puiston puu: oksasto suvereeni mutta toisten oksastoihin ei saa puuttua,mutta jotakin ylieshyödyllistä saa tarjota kuten vauíkka laulu radiossa, mistä kukin voi itse valita, kuunteleeko vai ei. http://finnishskills.blogspot.com/2012/10/live-and-let-others-live.html Eli elämänmyönteisen itsekäs saa olla muttei puuttua toisten elämään muuten kuin reilusti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Vaihdoin tämän blogin nimen

 Tämän blogin nimi oli siemmin "Ympäristökysymysten ratkaisemisen suurista linjoista". Vaihdoin eilen sen uudeksi nimeksi "Ra...